Гърция и Кипър плашат Турция със санкции

Гърция и Кипър плашат Турция със санкции Гърция и Кипър ще настояват пред партньорите си от ЕС да накажат Турция, включително и прибягване до варианта за налагане на санкции, ако се потвърди, че Анкара е започнала да сондира за газ западно от Кипър.
Това съобщи гръцкият премиер Алексис Ципрас, цитиран от "Ройтерс".
Турция и правителството на кипърските гърци са в спор за енергийни резерви в Средиземно море. През май Турция разположи кораб за сондиране западно от острова. Гърция и Кипър протестират, че корабът е навлязъл в изключителната икономическа зона на острова. Турция пък се защитава, че този район е част от континенталния й шелф.
"Ние се съгласихме...да подготвим почвата през следващата седмица на срещата на ЕС да бъдат взети съответните решения, дори и санкции срещу Турция, ако се потвърди, че има сондиране (от Турция) в изключителната икономическа зона на Кипър", обяви Ципрас пред журналисти.
Кипър откри първите резерви на газ през 2011 г., което доведе до други открития. Турция смята, че всички природни ресурси около острова принадлежат и на кипърските турци.    
17.06.2019, 09:29 часа
883 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha