Това е човекът, подал сигнала срещу кмета на Костенец

Това е човекът, подал сигнала срещу кмета на Костенец

Общинският съветник от движение „Костенец, събуди се”  Георги Донков е подал сигнала до прокуратурата, довел до  ареста на кмета на Костенец Радостин Радев, съобщава TrafficNews.
Двамата били в конфликт, защото Донков имал фирма за дърводобив, а кметът му отказвал договори, твърдят запознати.
В момента в Общинския съвет на Костенец има седем представители на БСП, от чиято листа Радев спечели втори мандат. Съветниците от ГЕРБ са петима, но те имат подкрепата на тримата си колеги от БДЦ. Останалите двама членове на местния парламент са Георги Донков и Димитър Мирков от движението „Костенец, събуди се”, което им давало шанс да играят ролята на арбитър при спорни моменти.
В началото двамата подкрепяли кмета, но после обърнали палачинката и минали в лагера на противниците му.
Последният голям скандал бил през ноември миналата година, когато общинското предприятие „Общински гори и земи в горски фонд” е трансформирано в търговско дружество „Костенец лес 18”. Кметът бил против, но с 10 на 5 гласа и двама въздържали се предложението минало.
В момента камионите от фирмата на Георги Донков работят с новото дружество, където е назначен и неговият син, твърдят близки до арестувания кмет.
Според тях сигналът на Донков е пореден епизод от войната му с местния управник.  
Общинският съветник е  заявил, че му е предлаган рушвет от 30 000 лева, за да гласува „правилно” на сесия на Общинския съвет.
Сигналът е подаден през април, след което спецпрокуратурата е подхванала местния управник, който е бил следен и  подслушван със специални разузнавателни средства.
Според версията на Донков парите му били предложени, за да подкрепи с гласа си предложението Общинският съвет да упълномощи Радосвет Радев да получава пари по договор на общината с Държавен фонд „Земеделие”.
Рушветът пък бил гарантиран със запис на заповед от бизнесмена Ивайло Пешов, който беше арестуван заедно с кмета Радев. Предприемачът е собственик на фирма, която е спечелила обществена поръчка за 1,1 млн. лева за ремонт на училището "Св. Св. Кирил и Методий" в града. Парите идват по проект на ДФ "Земеделие" , одобрен в края на 2017 г. 
На следващата година е проведена обществена поръчка за избор на строителна фирма, която трябва да обнови двора и спортните игрища, да го озелени, да направи алеи и да ремонтира отоплителната инсталация.
Кандидатстват 5 фирми, но три са отстранени по различни причини. Победител стана “Бул Кан Проект” ЕООД на Ивайло Пашов. За да може фирмата да започне работа обаче, от ДФЗ трябва да превеждат пари. Затова през април т.г. кметът Радостин Радев започнал да уговаря колегите си от Общинския съвет да му гласуват мандат да ги получава като възложител. Именно тогава била отправено и "неприличното предложение" към съветника Георги Донков, според твърденията му.
Самият Ивайло Пашов, който също е в ареста в момента, е добре познато име в строителния бранш. През 2018 г. фирмата му “Бул Кан Проект” печели обществени поръчки за 3,2 млн. лв. През май подписва договор за ремонт на читалището в Чирпан за 300 хил. лв. През октомври печели поръчка за над 1,3 млн. лв. за ремонт на детска градина в Любимец, следващия месец е договорът за училището в Костенец за 1,1 млн. лв.
По-рано друга строителна фирма на Пашов - “Сим Адвайс”, печели през 2013 г. търг за близо 180 000 лв. да ремонтира стара сграда в пернишкото село Ковачевци, в която да се настаняват бежанци. 

19.06.2019, 09:08 часа
1082 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha