Семейство обвинява НЗОК в забавено становище за лечение на детето им

Семейство обвинява НЗОК в забавено становище за лечение на детето им През юли 2018 година Юзлем Шабан ражда преждевременно близнаци. Две момиченца, едното умира малко след раждането, а другото - Селин живее 3 месеца в кувьоз. 
Аз съм майка на недоносено дете, което е диагностицирано със заболяването  ретинопатия на недоносеното, което означава частична или пълна слепота, споделя майката пред Нова телевизия.
Селин не вижда с едното око. През ноември 2018 година детето преминава през лечение в Турция,  което родителите сами плащат. След като се връщат в България, получават надежда -  болница в Белгия дава шансове зрението на детето да бъде възстановено оперативно. Скъпоструващата операция е непосилна за семейството, затова подават документи в НЗОК.  
Тъй като това е скъпоструваща операция, която за съжаление в България няма как да бъде извършена, обяснява майката.
Селин кандидатства за средства и подава документи в Здравната каса на 3 май тази година. 
Абсолютно всички нужни документи, които се изискваха, които са описани в сайта. Включително проведох няколко разговора с компетентни лица, които ме насочиха също каква документация трябва да се занесе, обяснява майката.
По думите на жената всички лекари, с които е говорила, я уверяват, че процедурата е бърза и ще получи отговор съвсем скоро. Тя обаче чака повече от месец. Изпуска първата дата за операция на 20 май. 
В нашия случай се бави отговорът от гледна точка на това, че при всяко едно позвъняване от моя страна, се оказва че липсва някаква документация, всеки път се изчаква за някакво становище, коментира майката.
Докато чака становище, семейството получава нова дата за операция - 18 юни. През май Селин се разболява от варицела. По нейни думи на 10 юни, докато все още чака становище, по съвет на представители на Здравната каса, жената изпраща имейл, с който моли датата да бъде отложена. Въпреки че всеки ден е решаващ.
Определено са решаващи тъй като по думите на белгийския лекар, който ще извърши операцията: "С времето ретината губи своята еластичност, което намалява шансовете на това око да бъде възстановено", обяснява майката.
От НЗОК заявявяват, че случаят на малката Селим има положително становище още на 14 юни, а най-късно в петък майката ще получи документите.
По думите на жената обаче едва след намесата на Нова телевизия, тя получава обаждане, че е дъщеря ѝ е одобрена. 
20.06.2019, 10:29 часа
1124 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha