933 са заразените с морбили в България

933 са заразените с морбили в България Регистрираните случаи на морбили в България към 17 юни са 933, каза министърът на здравеопазването Кирил Ананиев по време на парламентарния контрол.
Най-засегнати са децата във възрастовите групи 0-1 г. - 140 случая, 1-4 г. - 287 случая и 5-9 г. - 275 случая, посочи министър Ананиев. В Министерство на здравеопазването е създаден Национален координационен съвет за контрол на морбили, за анализ на обстановката, оценка на етапното изпълнение на мерките, предложения за предприемане на нови мерки и др., припомни той.
За изпълнението на профилактичните имунизационни мерки са осигурени мобилни кабинети за обхващане на подлежащите лица в областите София-град и Благоевград, а в Софийска област е разкрит временен имунизационен кабинет. В страната са осигурени достатъчни количества ваксина срещу морбили за обхващане на подлежащите деца. Здравните медиатори по места оказват съдействие в издирването на неимунизираните, разясняване на нуждата от своевременно търсене на медицинска помощ при заболяване и повишаване на информираността на населението.
През първите 5 месеца на 2019 г. са издирени и обхванати с ваксина срещу морбили, паротит и рубеола 68 559 деца във всички области на страната. Към настоящия момент заболяването е регистрирано в единадесет области.
С най-висока заболяемост на 100 хил. население е Софийска област - 296 случая, област Кюстендил - 105 случая, Благоевград - 172 случая и София-град - 305 случая. Останалите засегнати области са Бургас, Велико Търново, Монтана, Пазарджик, Перник, Пловдив и Русе, където са регистрирани единични случаи или малки епидемични взривове, като в Бургас, Велико Търново, Пловдив, Русе и Перник от последния регистриран случай е изтекъл повече от един инкубационен период, без да се регистрира нов случай.
През последния месец няма нови засегнати административни райони на страната. Към момента се отчита тенденция на задържане на развитието на епидемичния процес.
21.06.2019, 13:29 часа
485 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha