Трябва да работим по 8 часа седмично, за да сме психично здрави

Трябва да работим по 8 часа седмично, за да сме психично здрави Британски учени установиха, че оптималното работно време за психичното здраве е осем часа седмично. При такова работно време психичните проблеми намаляват с 30%. Няма обаче данни психичното здраве да се подобрява при повече часове работа седмично.
Изследването е извършено от социолози от университетите в Кеймбридж и Салфорд заради опасенията, че автоматизираните технологии могат да наложат масово съкращаване на работното време, пише в. „Индипендънт”, цитиран от БТА.
Българската работна седмица – една от най-дългите в ЕС Това сочат последните данни на Евростат 
Те са използвали данни за повече от 70 000 британци, събирани от 2009 г. до 2018 г., за да анализират как промяната в работното време се отразява на психичното здраве.
Установено е, че безработицата често се отразява зле не само на общественото положение, но и на самочувствието. Сега вече учените имат идея колко платена работа е необходима, за да бъдат постигнати психосоциалните ефекти. Така се оказва, че тя въобще не е много - само осем часа на седмица.
„Афис”: Българите са против увеличаването на часовете за извънреден труд Повечето от анкетираните не одобряват договори, при които работникът е на повикване 
Развиването на изкуствения интелект и роботиката предизвикват много опасения, че безработицата ще се увеличи. Според социолозите решението е да бъдат преосмислени сегашните норми за пълно работно време и часовете да бъдат преразпределени така, че всеки да се облагодетелства от работата, дори и това да означава много по-кратко работно време.
Специалистите предлагат и други опции - да се работи само по два часа на ден или годишната отпуска да бъде увеличена на няколко месеца.
24.06.2019, 13:50 часа
966 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha