Съдът отново подхваща Къщата на ужасите във Врачанския Балкан

Съдът отново подхваща Къщата на ужасите във Врачанския Балкан Окръжна прокуратура – Враца е внесла в съда обвинителен акт против Валентин Йорданов за нелегалния старчески дом в Балкана, придобил известност като Къщата на ужасите, научи BulNews.bg.  
От документите по делото става ясно, че от 15.04.2010 г. до 13.02.2012 г., без да е получил разрешение от „Агенцията за социално подпомагане“, в хотел „Тева“ във Врачанския Балкан мъжът е извършвал социална дейност, представляваща източник на повишена опасност. Обвиняемият предоставял социална услуга, като настанил възрастни хора и такива с физически увреждания и психически разстройства, без да е сключил договор с потребителите. Той не е осигурил задължителните за такъв вид социална услуга битови условия, правилен режим на хранене, качествена и здравословна храна. Не са били спазени санитарните и хигиенни норми за контрол върху разпространението на инфекции. Не е осигурил съдействие за получаване на медицински, стоматологични и други здравни грижи. Според държавното обвинение той по немарливост е причинил смъртта на повече от едно лице.    
В обвинителния акт се посочва още, че бившият учител Йорданов е изложил три лица, които са били лишени от възможността да се самозапазват, поради престарялост, болест и поради своята безпомощност, по такъв начин, че животът им можел да бъде в опасност, като не им се е притекъл на помощ и не е осигурил необходимите медицински грижи, елементарни хигиенни условия и рационално хранене, като един от гражданите е починал по време на престоя си в хотела. 
Образувано е наказателно дело от общ характер с докладчик съдия Агнеса Ставарова. То е внесено в разпоредително заседание на 28.04.2014 г., когато производството е било прекратено, поради допуснати съществени остраними процесуални нарушения, водещи до ограничаване правата на подсъдимия, относно възможността да разбере в какво точно е обвинен, за да организира своята защита. Това разпореждане е било потвърдено от Софийския апелативен съд с определение от 23.06.2014 г. и делото е върнато на Окръжна прокуратура Враца.
По разпореждане на главния прокурор делото е възложено на Окръжна прокуратура - Кюстендил, която е внесла във  Врачанския окръжен съд нов обвинителен акт против същото лице за това, че в хотел „Тева“ във Врачанския Балкан за периода от 12.01.2011 г. до 13.02.2012 г. обвиняемият умишлено е умъртвил повече от едно лице – В. Н. Д. на 47 г. от София и А. Г. И. на 89 г. от Враца, които били в безпомощно състояние. Въз основа на този обвинителен акт е образувано дело с председател на състава съдия Веселка Иванова и докладчик Агнеса Ставарова. Насрочено е ново разпоредително заседание на 14.05.2018 г., на което за втори път съдебното производство е прекратено и върнато на Окръжна прокуратура Кюстендил за отстраняване на допуснати съществени процесуални нарушения. Това определение на Врачанския окръжен съд е потвърдено от Софийския апелативен съд.
След отстраняване на допуснатите процесуални нарушения, прокуратурата внася за пореден път обвинителен акт за същото обвинение и против същото лице. Образувано е ново, трето дело с председател на състава съдия Иван Маринов и докладчик Петя Вълчева. На 25.01.2019 г. се провежда разпоредително заседание, на което съдебното производство за трети път е прекратено и върнато на Окръжната прокуратура – Кюстендил за отстраняване на съществени процесуални нарушения. Съдът смята, че в този му вид обвинителният акт не би могъл да очертае правната рамка и предмета на доказване, по който той трябва да се произнесе. Това определение на Врачанския окръжен съд е отменено от Софийския апелативен съд на 19.03.2019 г. и делото е върнато за продължаване на съдопроизводствените действия в Окръжен съд – Враца, от нов състав. Съгласно указанията на Апелативния съд делото е възложено на друг състав, тъй като произнеслият се вече е изразил становище по същество за приложението на материалния закон, което е основание за отвод.
На 01.04.2019 г. за нов докладчик по делото е определена съдия Лидия Крумова, като в разширения състав влиза и съдия Иван Никифорски. Новият състав на Врачанския окръжен съд проведе днес разпоредително заседание, на което прие, че обвинителният акт отговаря на изискванията на закона и насрочи открито съдебно заседание на 10 септември от 10 часа.
25.06.2019, 14:33 часа
4963 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha