Северна Корея задържала австралийски студент

Северна Корея задържала австралийски студент
Австралийски студент в Северна Корея е издирван от властите в Австралия, след като от няколко дни няма връзка с него. 
Семейството на 29-годишния Алек Сигли, не са се свързвали със сина си от вторник насам. 
Алек Сигли е един от малкото студенти от западните държави в Пхенян. Семейството му не може да потвърди дали той е арестуван от властите.
Студентът не е влизал във връзка с познати или семейство от няколко дни, но няма потвърждение, че е задържан от властите на Северна Корея, пише BBC. 
29-годишният Алек живее в Северна Корея от година и следва в пхенянския университет "Ким Ир Сен". Алек има диплома в сферата на севернокорейската пропаганда. 
След като се е установил в Северна Корея се е оженил, но според много източници съпругата му не живее с него в Пхенян.
Престоят му в затворената страна обаче не се изчерпва с академичните постижения. Студентът организира и води туристически обиколки за западните туристи в тоталитарната комунистическа държава.Още по тематаТръмп обвини КНДР за смъртта на американски студент2 мар 2019 08:1024КНДР арестува американски студент, щял да руши страната22 яну 2016 19:4729
Интересът на 29-годишният Алек към Северна Корея се зародил след като се срещнал с няколко севернокорейци по време на следването си в Китай. 
Така през 2012 г. той за първи път се отправил към Северна Корея. 
Той описва сам себе си като "единственият австралиец, който живее в Северна Корея". Ракзазва, че никога не се е чувствал заплашен от режима, въпреки няколкото случаи, в които чужденци от западните демокрации, изчезват мистериозно. 
Няколко са случаите на западни посетители в Северна Корея, които не завършват добре. През 2014 г. австралиецът Джон Шорт беше задържан и депортиран, защото оставил памфлети на християнска организация из различни туристически дестинации. Религиозната и мисионерска дейност е много ограничена в Северна Корея и мисионерите често биват арестувани. 
По-известен е случаят с американския студент Ото Вармбиер, който през 2016 г. беше вкаран в затвор, защото се опита да открадне пропаганден постер по време на организирана екскурзия. 
Той прекара 17 месеца в затвора, преди да бъде освободен. В САЩ той беше върнат в кома и почина няколко дни по-късно. 
Северна Корея отрича да е измъчвала 22-годишния студент, но неговите родители настояват, че смъртта му през юли 2017 г. е в резултат на мъчения. 
ООН често критикува Северна Корея в нарушение на човешките права. Според организацията жителите на страната живеят в "системно, широкоразпространено и отвратително погазване на човешките права". 
Въпреки привидното затопляне на отношенията със Запада, Северна Корея остава доста изолирана и много малко западни държави имат посолства в страната.
29.06.2019, 15:46 часа
458 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha