Ердоган: До 10 дни ще доставят първия руски ракетен комплекс С-400

Ердоган: До 10 дни ще доставят първия руски ракетен комплекс С-400

Първата доставка на руски зенитно-ракетен комплекс С-400 в Турция ще се осъществи в рамките на 10 дни, заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от Ройтерс, ден след каза, че няма да има американски санкции заради сделката.
Съюзници в НАТО, САЩ и Турция влязоха в конфронтация заради решението на Анкара да купи комплекси С-400, като Вашингтон предупреди, че ще наложи санкции, ако въоръжението бъде доставено.
Турция отхвърли предупрежденията и заяви, че няма да се откаже, предаде БТА.
САЩ твърдят, че системите С-400 ще изложат на риск техните изтребители Ф-35, в чието производство Турция участва и каквито планира да купи. Вашингтон започна официално отстраняването на Турция от програмата Ф-35, прекратявайки обучението на турски пилоти в САЩ.
Според изявление на Ердоган от събота обаче американският му колега Доналд Тръмп казал, че няма да има санкции заради руската сделка и че отношението към Турция по този въпрос е било несправедливо.
Белият дом каза, че Тръмп е изразил загриженост във връзка със сделката за С-400 и насърчил Турция да работи със САЩ по отбранителното сътрудничество за укрепването на НАТО.
Пред репортери след срещата на Г-20 в Япония, където имаше двустранни разговори с Тръмп, Ердоган изрази мнение, че спорът около С-400 ще бъде преодолян "без проблем". В телефонните ни разговори, на двустранната ни среща г-н Тръмп досега не е казвал "Ще наложим санкции". За С-400 той ми каза "Прав сте. Това е несправедливост", отбеляза турският президент, цитиран от турската телевизия НТВ.
Пред журналисти в Осака Ердоган заяви, че страната му никога няма да приеме положително американския мирен план за Близкия изток на стойност от 50 милиарда долара, отбеляза телевизията.
Президентът каза също, че "някои хора" плащат "сериозни пари" за погребването на темата за убийството на саудитския журналист Джамал Хашоги.
Освен това Ердоган съобщи, че през юли лидерите на Русия, Иран и Турция ще се срещнат, за да обсъдят ситуацията в Сирия, допълни НТВ.

01.07.2019, 11:22 часа
639 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha