360 млрд. лева е годишният оборот от трафика на хора в България

360 млрд. лева е годишният оборот от трафика на хора в България 155 души са станали жертви на трафик на хора през 2018 година, като числото реално е много по-голямо, защото това е само официалната статистика, която не отчита истинския мащаб на явлението поради неговата сложност. Това съобщиха от Сдружение „Рефлективно учене" на семинар в Пловдив за обучение социални работници и приемни родители по превенцията на деца за сексуална експлоатация.
От 10 реални случая на трафик само един влиза в официалната статистика на полицията, което дава някаква представа за мащаба на този вид престъпление.
Трафикът на хора е най-мащабният след тези на оръжията и наркотиците, като в България годишният оборот от това престъпление е 360 млрд. лева.
„Лавърбой" (Loverboy) е схемата, която става класическа днес в трафика на момичета, момчета и жени" - отчитат от организацията и разясняват подробностите.
„В живота на момичето се появява добре облечено по-голямо момче, с финансови възможности, в което жертвата се влюбва. След обещания за щастлив съвместен живот в чужбина момичето е изведено от страната. Червената светлина светва тогава, когато Лавърбой произнася репликата: „Задлъжнял съм и само ти можеш да ми помогнеш, като спиш с един мой длъжник". След което жертвата, ако се съгласи, постепенно се превръща в проститутка. Затова при репликата за задлъжнялостта бягай!", разясняват схемата специалистите.
Организацията съвместно с „SOS Детски селища в България" са разработили приложение по темата, предназначено за ученици в основните класове. 15 училища в страната вече са се запознали с това приложение в Часа на класния ръководител. В Пловдив такива часове вече са имали децата от Основно училище „Петър Берон".
03.07.2019, 15:50 часа
597 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha