Казахстан заменя кирилицата с латиница

Казахстан заменя кирилицата с латиница Децата в Казахстан изучават руски и казахски. Повечето възрастни хора свободно говорят и двата езика. Правителството обаче реши, че до 2025 година ще замени кирилицата с латиница. Репортерът на „Дойче веле” Емили Шъруин посети едно селско училище, за да види как там реагират на очакваната промяна.
За първокласниците уроците по писане и четене са истинско забавление. Засега децата учат буквите от кирилицата в часовете по казахски език, но съвсем скоро ще трябва да усвояват латинската азбука.
Правителството смята да я въведе постепенно през следващите години. За тази цел учителите ще трябва да преминат допълнително обучение.
"За нас, учителите, промяната ще е по-трудна, защото ние вече сме свикнали с кирилицата. Децата са малки, бързо ще научат новата азбука", казва учителка Мираш Алимжанова.
"Родителите няма да могат вече да помагат на децата в ученето, защото не са изучавали латинската азбука. Така децата ще могат да разчитат само на онова, което са научили в училище. Притесняваме се, че основните трудности по тази промяна ще легнат върху раменете на учителите",  коментира Айгул Ибрахимова, учителка.
05.07.2019, 10:37 часа
867 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha