70 000 в Тирана поискаха оставка на премиера Еди Рама

70 000 в Тирана поискаха оставка на премиера Еди Рама Над 70 хиляди души се събраха на поредния масов протест на обединената албанска опозиция, на който беше поискана оставката на премиера Еди Рама.
Лидерът на Демократическата партия (ДП) Люлзим Баша заяви, че премиерът „получи печат за напускане от абсолютното мнозинство на албанските граждани". Той изтъкна, че през следващите дни и седмици ще има по-интензивни политически акции, за да бъде предаден смисъл на промяната.
„Благодарение на вашата битка, дори когато въздухът изпълва вашите бели дробове, благодарение на вашата саможертва, днес абсолютното мнозинство от албанските граждани прие вашия призив: Рама, отивай си!", заяви Баша. Той подчерта, че премиерът ще си замине и че всички заедно „ще формираме надеждата за промяна".
В първото си обръщение пред сградата на правителството Баша отправи призив към социалистите да не оставят партията си в ръцете на крадците и да напуснат Рама, тъй като „вие не сте крадци, не сте престъпници".
И в двете си обръщения лидерът на ДП не се отказа от условието премиерът да напусне властта, тъй като това е единственият начин да се сложи край на политическата криза, след което да се проведе конституционна и изборна реформа.
Пред сградата на правителството символично бяха оставени урни за гласуване с надписи „урна за кражба", в които се пускаха листчета с надпис „Рама, отивай си!", както и макет на двуглав орел - символ на албанското знаме с надпис „85%". Според опозицията, това е процентът на албанските граждани, които не отидоха да гласуват на местните избори на 30 юни.

 
09.07.2019, 11:31 часа
671 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha