Осъдиха болница, направила операция на пациент без негово знание

Осъдиха болница, направила операция на пациент без негово знание Софийския районен съд осъди болница „Д-р Щерев" да заплати 3 хиляди лева обезщетение на пациентка за това, че не е изискано и не е спазено информираното съгласие относно извършването на вида на извършената й операция.
Първо искам да кажа, че иска на ищцата е удоволетворен в 30 процента, останалите 70 процента са отхвърлени. Всъщност в решението на съда е посочено, че лапаротомията, която е била кръвната операция, е била правилното лечение в съответния случай.
Това каза в сутрешния блок на БТВ „Тази сутрин" Иван Тодоров, административен директор на болница „Д-р Щерев". И в решението на съда е записано, че ищцата е признала, че е била информирана непосредствено преди операцията, че лапароскопията, която е безкръвната операция не е подходяща и че правилната операция е лапаротомията. Няма писмен документ обаче за това съгласие и въпреки, че операцията е била правилния вид и е правилно извършена, ние признаваме, че има административна грешка, административен пропуск, че не е взето по надлежен начин информираното съгласие на пациента. Той е информиран само устно, дал е съгласие, но все пак моментът е бил неправилен, точно преди извършването на операцията, каза още Иван Тодоров.
Абсолютно никакво такова съгласие - устно или писмено, за извършването на кръвна операция не е имало от моя страна. Именно поради тази причина шокът, когато се събудих в реанимацията от упойката след операцията, беше огромен. Това каза от своя страна пациентката, която предпочете да остане анонимна. Дори както твърди представителя на болницата, че това е най-доброто, което е било за мен, така твърдял и съда - аз искам да попитам, кои сте вие в случая, за да твърдите, че това е било най-доброто за мен. Не трябва ли аз да избера кое е най-доброто за мен и да взема решение как да бъда оперирана. Вие нито писмено, нито устно ме информирахте за тази операция, заяви още пациентката, обръщайки се към изпълнителния директор на болницата.

 
11.07.2019, 09:24 часа
1388 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha