Община Мездра с превантивни мерки срещу африканска чума по свинете

Община Мездра с превантивни мерки срещу африканска чума по свинете Община Мездра, съвместно с д-р Иво Иванов - официален ветеринарен лекар на общините Мездра и Роман, запознаха кметове и кметски наместници с опасностите, които крие болестта Африканска чума по свинете. Това стана по време на заседание на общинската епизоотична комисия в състав, съгласно заповед на д-р Дамян Илиев - изпълнителен директор на Българска агенция но безопасност на храните /БАБХ/. 
Д-р Иво Иванов разясни на кметовете на населените места от общината какви рискове крие заболяването за животните и какви мерки трябва да бъдат предприети в случай на регистрирано заболяло животно. Сподели и опита си от вече съществуващото огнище на територията на плевенското село Жернов.  
„При наличие на зараза гамата от клинични признаци може да бъде много широка. Болните свине умират. В задния двор такива животни обикновено се познават по липсата на апетит, последвана от внезапна смърт. В индустриалните ферми е възможно също да се наблюдава депресия сред животните, загуба на тегло, кръвоизливи и видимо зачервяване по кожата в следствие на обилно кръвоснабдяване - хиперемия (краищата на ушите, опашката, крайниците, гръдната и стомашната област), куцота и аборти при бременни свине майки“, заяви д-р Иванов. 
Епизоотичната комисия взе решение кметовете и кметските наместници в срок до 26.07.2019 г. да актуализират списъците на собствениците и броя на отглежданите свине. Да информират собствениците, отглеждащи свине, за риска и начините за разпространение на болестта „Африканска чума по свинете“ и задължението им да не допускат външни лица във фермите със свине. 
При съмнение за заболяване и/или смъртност незабавно да сигнализират обслужващия ветеринарен лекар или кмета за вземане на необходимите мерки. 
Д-р Иванов увери присъстващите, че заболяването е нелечимо, и на територията на Европейския съюза няма ваксина, която да го предотврати. 
„В случай на заболяло животно то задължително се умъртвява, както и всички свине в радиус от 3 км около мястото, където е регистрирано наличието на вируса. Освен това се създава още един периметър с 10 км радиус, където животните само се наблюдават дали ще проявят симптоми на болестта. Това се прави с цел да бъде спряно разпространението на болестта и в други райони на страната. Болестта не е опасна за хората, но разпространението й сред домашно отглежданите свине и тези в свиневъдните стопанства може да причини сериозни икономически загуби на сектора, обясни д-р Иво Иванов. 
Кметовете и кметските наместници да имат готовност в случай на нужда да осигурят терен за загробване на животни, съобразен с изискванията на РИОСВ, найлон, слама и дезинфектанти. Община Мездра поема ангажимент да осигури при необходимост подходяща техника за извозване и загробване на трупове.
 
11.07.2019, 09:33 часа
1032 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha