Забранената зона в Чернобил става официален туристически обект

Забранената зона в Чернобил става официален туристически обект

Районът около Чернобил - мястото на най-тежката ядрена авария в света - ще бъде превърнат в туристически обект, съобщи украинският президент Владимир Зеленски, цитиран от BBC. 
Президентът подписа в сряда указ, в който се определят планове за нови пешеходни пътеки, мобилните телефони са позволени. 
"Чернобил беше дълго време отрицателна част от лицето на Украйна. Дойде време да променим това", каза Зеленски.
През април 1986 г. експлодира четвърти реактор в атомната електроцентрала в Чернобил. От експлозията се образува радиоактивен облак, който се разнася над цяла Европа. Според ООН около 50 000 квадратни километра земя са били замърсени. Хиляди са убити в непосредствена близост, а последиците от експлозията продължават да се усещат и до днес.
"Ще създадем зелен коридор за туристите. Чернобил е уникално място на планетата, където природата е била преродена след огромно човешко бедствие. Трябва да покажем това място на света: на учени, еколози, историци, туристи", добави президентът. 
Въпреки че нивата на радиация са по-високи от нормалните, хиляди туристи посещават Чернобил всяка година. Вече има плановете за пътища по вода и контролно-пропускателните пунктове в района. Той също така каза, че ограниченията за заснемане ще бъдат премахнати. Правителството ще се справи с корупцията, като въведе система за електронни билети за посетителите. 
"Чернобилската забранена зона също е символ на корупция", каза Зеленски. "Това включва и подкупи, които органи на реда събират от туристи. Ние ще спрем всичко това много скоро."
Щитът над реактора, който струваше $ 1.7 млрд е построен през 2016 г. и е предназначен да предотврати изтичането на нови радиоактивни материали през следващия век. Той е с размери 275 м. (900 фута) широки и 108 м. (354 фута) високи - достатъчно високи, за да покрие катедралата Нотр Дам в Париж. 
Все още не е потвърдено колко точно са жертвите от най-тежката ядрена катастрофа в света. Известни са около 5 000 случая на рак на щитовидната жлеза, които са причинени от замърсяването. Мнозина подозират, че радиацията причинява рак на различни места в тялото, но не са потвърдени доказателства за това. 
Наблюдават се и зачестили дефекти при раждането, за които също няма потвърждение, че са вследствие на радиацията.  

11.07.2019, 16:00 часа
916 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha