Сърбия връща задължителната военна служба

Сърбия връща задължителната военна служба От следващата година Сърбия най-вероятно ще върне задължителната военна служба, съобщава електронното издание на белградския вестник Kurir.
Военният анализатор Мирослав Лазански твърди, че сръбската армия има дефицити, тъй като професионалните войници са над 30-годишна възраст и не могат физически да отговорят на всички поставени им задачи. Връщането на задължителната служба е обсъждано в продължение на година, съобщиха местните медии.
„В Сърбия липсват обучени резервисти, резервна армия и военна армия. Предишните конфликти са показали, че военните, които са отслужили, са по-добрите бойци“, отбеляза Лазански. Според него Сърбия най-вероятно ще запази комбинирана система, според която армията ще бъде съставена от професионални войници, наемници и военни, преминали през задължителна служба, предаде агенция "Фокус".
Анализаторът Александър Радич смята, че страната трябва да намери подходящ модел, който да ѝ подхожда, както и на времето, в което живеем.
„Нямаме нито пари, нито условия, за да направим това, както преди. Никой не може да принуди никого да отиде в армията, но има момчетата, които ще се съгласят доброволно да изтърпят военна служба, ако не се занимава с маргинални работи като почистване на двора, например“, коментира Радич.
Той добавя, че ако задължителната военна служба трябва да бъде възстановена, тя ще засегне млади мъже на възраст между 18 и 26 години и няма да има обратна сила.
„Тези мъже, които не са служили във военните, ще имат задължението да преминат кратко обучение за резервните сили", обясни Радич.
16.07.2019, 15:13 часа
268 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha