В Монтана взимат мерки срещу африканската чума

В Монтана взимат мерки срещу африканската чума Осем екипа от служители на горските стопанства обхождат островите и бреговете на Дунав, за да търсят трупове на диви прасета, съобщи областният управител на Монтана Росен Белчев. Крайната мярка се налага заради африканската чума по свинете.
„Болестта вече е близо да нас. В понеделник e открито огнище в Мизия. Четири домашни прасета са заразени там. Собственикът им е шофьор и в момента се проверява какви курсове е изпълнявал през последните две седмици, защото заразата се пренася от хората. Вече е определена 3-километровата зона около огнището и всички прасета в нея се евтаназират”, подчерта Белчев. Той апелира собствениците на ферми да ограничат достъпа на външни хора, да правят редовна дезинфекция и да доставят храната за животните само от сигурни източници.
До края на следващата седмица кметовете от региона трябва да представят пред областната епизоотична комисия справка за прасетата в населените места на общините, както и за броя на стопанствата, където се отглеждат свине майки.
Заразата не е опасна за хората, но е много опасна за животните. Пренасят я и дивите свине, които в момента се размножават и на стада се движат на големи разстояния, за да търсят храна.
16.07.2019, 15:20 часа
2356 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha