Извънредно! Африканската чума удари и във Враца

Извънредно! Африканската чума удари и във Враца Засякоха огнище на африканска чума и във Враца, научи ексклузивно информационна агенция BulNews. Заразата е установена в ловното стопанство „Дъбника“, което е стопанисвано от фирма „Жокер“. Там се отглеждат около 100 диви свине. 
В събота били убити две прасета. Едното от тях е застреляно извън оградата на стопанството, а другото - вътре. Собственикът занесъл проби от тях в Агенцията по безопасност на храните и днес те се върнали от София с положителен резултат за африканска чума. 
Създадени са зони на рестрикция (3 км предпазна и 10 км надзорна зони), в които са наложени мерки за контрол и ликвидиране на заразата. Предстои принудителното умъртвяване по хуманен начин и обезвреждането на домашни свине в 3 км предпазна зона при спазване на изискванията на Наредба № 22 за намаляване до минимум страданията на животните по време на клане или умъртвяване.
Аналогично на вече предприетите мерки при предходните констатирани огнища, в създадените зони на ограничение в засегнатите области се провежда засилен клиничен и лабораторен надзор.
БАБХ отново напомня, че е от съществено значение стопаните да спазват правилата за превенция на заболяването. Всички случаи на болни и умрели свине трябва да бъдат докладвани незабавно. Африканската чума по свинете е заболяване с потенциал на бързо разпространение, вирусът е изключително устойчив в околната среда, като фактор за разпространението му, освен заразени свине, са и замърсени свинско месо и продукти, транспортни средства, оборудване и др.
17.07.2019, 10:45 часа
7471 1
Коментари

8202229127

17.07.2019, 11:14 часа
Леле дойде и при назее. Трябва да затварям кафето, че ще ме хване и мен.
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha