Дубайски инвеститор с интерес към наши пристанища

Дубайски инвеститор с интерес към наши пристанища Dubai Ports World (DP World) обяви, че се интересува от придобиването на български пристанища по река Дунав след подписването на публично-частно партньорство за управление на сръбското вътрешно пристанище в Нови Сад, съобщава Ports Europe. 
През юни председателят на P&O Ports, която е част от DP World, Султан Ахмед бин Сулайем се срещна с българския президент Румен Радев. Двамата обсъдиха инвестициите в българските пристанища по Дунав и високотехнологичните логистични центрове в страната като начин за ускоряване на трансфера на товари до Западна Европа.
България ще стартира търгове за концесии на своите най-големи пристанища по Черно море и Дунав през 2020 г., като най-привлекателни изглеждат проектите за развитие на пристанищата Варна-изток и Варна-запад, според Плана за действие за държавните концесии за периода 2019-2020 г., приет от Министерски съвет. Всички концесии ще имат срок от 35 години в опция за удължаване с още 11,5 години.
Концесиите за българските дунавски пристанища се очаква да включват обектите: пристанищен терминал Зимовник-Русе (за всички видове товари) с площ от 32 734 кв. м; пристанищен терминал Русе-изток 1 с площ от 333 057 кв. м; Русе-изток 2 с площ от 355 132 кв. м; Русе-запад с площ от 117 003 кв. м; Видин-център с площ от 18 261 кв. м.
България планира да свърже по Дунав Русе с Варна (най-голямото българско черноморско пристанище) чрез нова магистрала и високоскоростна железопътна линия, а разстоянието между двете локации е 170 км .
Пристанището на Нови Сад осигурява връзки с DP World Кюстенджа (най-голямото черноморско пристанище) с по-нататъшната обработка на товари в Джебел Али, Дубай, ОАЕ. P&O Ports ще управлява пристанището в Нови Сад първоначално за 25 години и ще има изключителни права за извършване на всички операции по крайбрежието, обработката на контейнери, товарите и товарно-разтоварната дейност.
17.07.2019, 13:46 часа
682 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha