Откриха нов паметник на Васил Левски във Враца /снимки/

Откриха нов паметник на Васил Левски във Враца /снимки/ На официална церемония днес кметът на Враца Калин Каменов и председателят на общинския съвет Румен Антов откриха нов бюст-паметник на Васил Левски, поставен на едноименния площад в града. Поводът е 182-та годишнина от рождението на Апостола на свободата.
Паметният знак е изработен от скулптора Цветан Цеков, а близо 1-метровият бюст е творчески проект на братята Васил и Борис Цекови.
„Всяка година на тази дата родолюбивите българи си спомнят за един човек - роден, за да ни води като пътеводна светлина. Тази личност ни дава увереност, че можем да се справим с всяка трудност, само ако сме единни.
Вярвам, че днес не просто отбелязваме рождението на Васил Левски, а и си припомняме неговите завети и възпитаваме децата ни в уважение и почит към героите от нашата история“, каза кметът Каменов при откриването на паметника, изработен от врачански камък.
„Изказвам своето искрено уважение към хората, които са инициирали изграждането на подобен паметник за Апостола, но той трябваше да бъде подменен, тъй като конструкцията на монумента бе сериозно увредена“, коментира Каменов.
Новоизграденият паметен знак бе осветен от Негово Високопреосвещенство Врачански митрополит Григорий, в съслужие с отци от епархията. Програмата продължи с поетична композиция, в изпълнение на ученици, както представяне на паметни дати и събития от живота на Апостола.
В знак на признателност, пред паметника на великия българин бяха поднесени венци и цветя, а екипът на Младежкия център, заедно с възпитаници на детски градини и граждани поставиха ръчно изработената гирлянда пред монумента на великия българин.
18.07.2019, 15:19 часа
2441 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha