Самодейци представят на Роженския събор песни и танци от Видинско

Самодейци представят на Роженския събор песни и танци от Видинско Пет читалища ще представят Видинска област на започващия днес Събор на народното творчество и животновъдство "Рожен – Наследство в бъдещето 2019". За първи път на сцената под връх Рожен ще излязат певците и танцьорите на село Бойница, каза секретарят на местното читалище Ирина Станкова.
"Ще участваме с певческа група, с танцова група и показ на автентични носии от село Бойница, като някои от тях са на повече от 130 години. Ще бъдат показани всички бойнишки носии, включително селска носия, жътварска носия и накрая овчарска носия."
Два танцови състава изпраща на събора димовското читалище, обясни секретарят Милена Петрова:
"Танцов състав "Бързица" с 12 танцьори ще представи автентични хора - т.нар. Бибичи, Туцаница и Дайчово. Малкият танцов състав "Щурче" е от 6 дечица. Те ще представят едно Право хоро, едно Кукуригу, Пайдушко хоро и Абдал."
Автентични хора са подготвили и самодейците от село Иново, каза секретарят на читалището Анелия Младенова.
"Танцов състав за автентичен фолклор "Стар мерак" отива с автентични хора - Смърданска ръченица, Дайчово и Осмица. Детският танцов състав ще изпълни Синаговско хоро, Пайдушко хоро и Батут. Отиваме там, защото изживяването е наистина невероятно."
Читалищата в Макреш и Долни Лом също са сред участниците. Представянето на самодейците от Видинско е утре, 20 юли.
19.07.2019, 13:37 часа
1527 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha