По поръчка: Гастарбайтери ни снабдяват с лекарства от Турция, може и без рецепта

По поръчка: Гастарбайтери ни снабдяват с лекарства от Турция, може и без рецепта Гастарбайтери подхванаха нов, доходоносен бизнес - доставка на скъпо струващи лекарства от Турция и то без рецепта. Нишата отвориха високите цени на медикаментите у нас и липсата на редица животоспасяващи илачи в аптечната мрежа.
Алъш-веришът върви съвсем свободно в Интернет, а рубриките за обяви в местни вестници и сайтове изобилстват от изгодни предложения на пътуващи търговци. Предлага се широк списък отлекарства за всякакви болежки - от витамини до редки такива за лечение на артрит и... рак За по-скъпите се изисква капаро от 50%. Доставките стават в рамките на ден - два.
Така например, инжекционен разтвор „Стелара“, който се продава у нас за над 5 000 лева, излиза в пъти в евтино при поръчка от Турция на нелегални търговци. По заявка се внася и на „Золадекс“, използван за лечение на рак на простатата. Цената му у нас варира - между 160 и 200 лева. „Мабтера“, която се прилага при лечение на заболявания на лимфната система, също може да бъде открита в списъка с предлаганите лекарства, доставяни от Южната съседка. Заявките за лекарства се правят директно по телефона, а плащането става на ръка или с банков превод. Рецепта от купувача – не се изисква.
Пратките с лекарства циркулират из цялата страна с помощта на куриери, което пък не гарантира по никакъв начин правилното съхранение на специфичните медикаменти. Не е ясно как се внасят в страната.
В някои аптеки в Одрин служителите владеят перфектно български език, а в други използват преводачи или говорят английски език. Работи се и в почивните дни, за да не бъдат разочаровани клиентите от България. Находчиви фармацевти дори отговарят на запитвания по Viber и WhatsApp, пише „Дарик“.
„Търговията с лекарства в Интернет е разрешена само за медикаменти, без рецепта и от търговци,одобрени от Изпълнителната агенция по лекарствата.Не се допуска продажбата на медицински продукти от нерегистрирани аптеки или частни лица", обясняват експертите.
Репортерска проверка установи, че нито един от т.нар. "виртуални фармацевти", публикували обяви за продажба на медикаменти в бургаски ежедневник, не фигурира в списъка на Агенцията по лекарствата от 69 лица, получили разрешителни да извършват търговия по интернет с лекарствени продукти, без лекарско предписание. 
Специалистите са категорични, че в случая става въпрос за търговия изцяло в сивия сектор, която нарушава куп разпоредби от Закона за здравето и наредбите на МС за реда и предписването на лекарствените средства.
 
24.07.2019, 16:39 часа
1239 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha