Над 815 млн. лв. са похарчени за интеграция на ромите за 10 години

Над 815 млн. лв. са похарчени за интеграция на ромите за 10 години Над 815.5 млн. лева от държавния бюджет и от външни фондове са похарчени за интеграцията на ромите за 10 години, а ефектът е нулев. Това каза вицепремиерът по обществения ред и сигурността и министър на отбраната Красимир Каракачанов на заседание на Националния съвет за сътрудничество по етническите и интеграционните въпроси. Той представи проекта на Концепцията за промени в политиката за интеграция на ромския етнос в България. Каракачанов уточни, че данните са за периода 2008-2018 г.
Вицепремиерът Томислав Дончев, който е председател на съвета, уточни, че няма публично финансиране за мерки, които имат етнически профил, съобщава БТА.
„Ние дори не знаем етническия профил на ползвателите на мерките, финансирани със средствата от държавния бюджет и от Европейския социален фонд, защото българската администрация не събира данни за етническа принадлежност“, изтъкна Дончев и допълни, че в този смисъл сумата, посочена от вицепремиера Каракачанов, е обобщена за интеграционни мерки за групи със социални затруднения. 
Според Каракачанов досегашната интеграционна философия е сбъркана, защото било видимо, че мерките през неправителствени организации, медии и държавни институции не са довели до реална интеграция.
Той подчерта, че законът трябва да бъде еднакъв за всички и изтъкна, че реалната интеграция означава тези хора да приемат, че в България има закони, Конституция и права на други граждани, както и че човешкият живот е ценност.
По думите на Каракачанов досегашната философия е целяла "да ни накара да свикнем с това, което се случва".
„Затова, според мен, една концепция, която би довела до реални мерки на държавните институции, ще е от полза за всички“, заяви вицепремиерът. 
25.07.2019, 15:34 часа
583 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha