Варицела продължава да върлува из Враца

Варицела продължава да върлува из Враца Леко спада броят на новите случаи на заразени с варицела във Врачанско, сочат данните на Регионалната здравна инспекция. Въпреки това цифрата все още е значителна. 
За периода от 22 до 26 юли са регистрирани нови 17 заразени. През последните месеци все повече хлапета лепваха едрата шарка. Новите заболели често надхвърляха 20 за седмица, а от началото на лятото заразените са над 150. В последните дни обаче се наблюдава лек спад. 
Припомняме, че варицелата е тип шарка, от която боледуват главно децата до 10 години. Тя протича с обрив по кожата и се пренася по въздушно-капков път. Тъй като носният секрет, съдържащ вируса, обикновено предхожда обривите с 1-2 дни, малчуганите често пренасят заразата на своите връстници в училища и детски градини, преди болестта да бъде разпозната. Симптомите обикновено отминават по естествен път след около две седмици.
През миналата седмица във Враца са регистрирани и 3 случая на туберкулоза. Тя е заболяване, което засяга предимно белите дробове. Ако не се лекува води до смърт при повече от 50% от инфектираните. От туберкулоза страдат предимно хора с потисната имунна система.
Разболелите се от остри респираторни заболявания и грип за последната седмица са едва 9 души, става ясно още от данните на РЗИ-Враца.
30.07.2019, 08:05 часа
1228 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha