Дават старт на важен екологичен проект в Монтана

Дават старт на важен екологичен проект в Монтана Община Монтана организира официална церемония „Първа копка“ във връзка със стартиране на изпълнението на строително-монтажните работи по проект „Проектиране и изграждане на компостираща  инсталация за разделно събрани зелени и/или биоразградими отпадъци в община Монтана“.
Церемонията ще се проведе на 1 август от 11 ч. на строителната площадка за изграждане на компостиращата инсталация, разположена до „Регионално депо за отпадъци“ с. Крапчене, местност „Неделище“, гр. Монтана.
Проектът се финансира от Европейския фонд за регионално развитие на Европейския съюз и от държания бюджет на Република България чрез Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.“ в рамките на  процедура „Проектиране и изграждане на компостиращи инсталации за разделно събрани зелени и/или биоразградими отпадъци“ по Приоритетна ос 2 на Програмата.
Проектът е на обща стойност 6 154 812,21 лева, от които безвъзмездна финансова помощ – 4 397 921,77 лева ( 3 738 233,50 лева от Европейския фонд за регионално развитие и 659 688,27 лева национално съфинансиране от държавния бюджет на Република България),  567 553,87 лева собствен принос на бенефициента – община Монтана и 1 189 336,57 лева недопустими разходи.
Общата цел на проекта е да се намали количеството депонирани биоразградими отпадъци, генерирани на територията на община Монтана, чрез разделното събиране и оползотворяване на зелените и/или биоразградимите битови отпадъци. Тази цел е в съответствие с йерархията за управление на отпадъците и с европейските и националните цели за поетапно намаляване на количествата на биоразградимите битови отпадъци, предназначени за депониране. Проектът допринася и за подобряване на ресурсната ефективност, като в резултат от инвестицията отпадъкът ще се превръща в ресурс – компост.
Специфичната цел на проекта е да се осигури необходимата инфраструктура за разделно събиране и оползотворяване на биоразградими битови отпадъци в общината.
По проекта ще бъде изградена компостираща инсталация с капацитет 6150 т/г., която ще бъде разположена на територията на Регионално депо за неопасни отпадъци Монтана, в местността „Неделище“ на седем километра югоизточно от град Монтана, в землището на с. Крапчене. 
Новата компостираща инсталация ще преработва разделно събрани зелени и/или биоразградими битови отпадъци от населените места на територията на общината и ще произвежда висококачествен компост. Ще бъдат осигурени и необходимите камиони и контейнери за въвеждане на системата за разделно събиране и транспортиране до компостиращата инсталация на събраните отпадъци.
Социално-икономическите ползи от изпълнение на проекта са насочени към подобряване на качеството на околната среда за жителите в община Монтана чрез намаляване на свързаните с депонирането на отпадъци вредни емисии; предоставяне на нов тип услуга относно отпадъците на жителите и бизнеса в общината и на висококачествен компост. Ще бъдат разкрити и нови работни места, необходими за експлоатация на изградената инфраструктура.
Участие в церемонията ще вземат кметът на община Монтана Златко Живков, представители на фирми - изпълнители на дейности по проекта, представители на Управляващия орган на ОП „Околна среда 2014-2020 г.“, експерти от ОИЦ – Монтана и др.
 
30.07.2019, 14:01 часа
1973 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha