Експерт обвини кметове, че не борят чумата заради изборите

Експерт обвини кметове, че не борят чумата заради изборите Днес в областната администрация във Враца се проведе извънредно заседание, на което се обсъдиха епизоотичната обстановка по отношение на болестта „Африканска чума по свинете“ на територията на област Враца и изпълнението на мерките в 20 км зона около промишлената свинеферма в село Чирен.
На срещата присъстваха директорът на областната дирекция по безопасност на храните във Враца д-р Милчо Костурков, зам. областният управител Робертино Маринов, кметове на общини от областта и ветеринарни лекари.
В хода на заседанието д-р Костурков заяви, че няма промени от миналата седмица в областта, няма нови положителни проби и обстановката е спокойна. Той обяви, че вече има доброволно умъртвени животни. От понеделник /5 юли/, той заедно с полиция и специализирана техника, по направени разчети и графици ще започнат изземане и принудително умъртвяване на животните, които са останали в задните дворове на къщите.
Председателят на Българската асоциация на ветеринарните лекари за продуктивни животни д-р Мирослав Първанов, каза, че целият проблем, с който в момента страната ни се бори, идва от самите нас. 
„Всичко идва от това, че не спазваме законите на държавата. Всеки един от нас персонално носи отговорност за това, което се случва в момента, защото всички проявяваме безхаберие.“
Д-р Първанов каза също така, че много от хората по селата не знаят за случващото се, тъй като нямат достъп до интернет и за тяхната неинформираност са виновни кметовете. Според него те не разясняват информацията, заради предстоящите местни избори – страхуват се, че няма да бъдат избрани за следващ мандат или пък заради това, че определен човек не е дал гласа си за него на последните избори.
На казаното от него, представители на общините в областта отвърнаха, че всеки от тях си върши добросъвестно и коректно работата, но има хора, които категорично отказват да умъртвят прасетата си. Те споделиха, че дори имало населени места, в които заповедта пристигнала на 31 юли със срок до вечерта на същия ден, като на практика евтанизирането е физически невъзможно. Много от хората в малките населени места чакат уикенда, за да се приберат децата им и да им помогнат поне да спасят месото като го съхранят. 
В края на срещата Робертино Маринов каза, че единственият начин да се справи страната ни с проблема е като хората доброволно умъртвяват прасетата, като по този начин помагат на работата  на ангажираните с това лица. Той призова кметовете на общините да помогнат на работата, тъй като всеки управник знае къде по колко прасета се гледат. Маринов апелира заедно да положим максимални усилия и да помогнем да спрат големите икономически загуби на страната ни. 
 
02.08.2019, 16:12 часа
1925 1
Коментари

олеле

02.08.2019, 17:11 часа
българина е тъпанар
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha