Митрополит Григорий посрещна в храм "Св. Софроний Врачански" децата от будителската работилница

Митрополит Григорий посрещна в храм "Св. Софроний Врачански" децата от будителската работилница Врачанският митрополит Григорий посрещна във Възнесенския храм „Св. Софроний Врачански“ децата от будителската работилница, посветена на светеца - покровител на епархията. Инициативата се организира за трети път през лятната ваканция от Регионална библиотека „Христо Ботев“ във Враца съвместно с Врачанската света митрополия. Десетки деца от града и квартал Бистрец, селата Паволче и Чирен, детските градини „Слънце“ и „Детски свят“, НУ „Св. Софроний Врачански“ и техни гости от Франция, както и млади читатели изпълниха старинната църква с усмивки и любопитство. Как е подобващо да се държим в храма, защо го посещаваме и запалваме свещичка, кога и как се прекръстваме - бяха част от въпросите, по които митролит Григорий беседва с малчуганите. Владиката им показа икона на св. Софроний Врачански, разказа за будителското му дело и открои значимостта на небесната му закрила за епархията. 
"Св. Софроний Врачански - ярък духовен примет от миналото, към настоящето и бъдещето" е темата на конкурс за детско творчество, който организира митрополията съвместно с областната управа и Регионалното управление на образованието. Той е посветен на три годишнини, свързани със светеца - будител. През тази година се навършват 280 години от рождението му, 225 години от ръкоположението му за Врачански епископ и 55 години от канонизацията му за светия.
Трите будителски работилници имаха за цел да подпомогнат децата да подготвят произведенията си. Крайният срок на конкурса е 1 септември. Творбите се изпращат на адреса на митрополията - Враца 3000, ул. "Христо Ботев" 4 или на e-mail: [email protected].
06.08.2019, 09:07 часа
888 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha