Отпусна се стоманената хватка около женската шия в Саудитска Арабия

Отпусна се стоманената хватка около женската шия в Саудитска Арабия Жените в Саудитска Арабия на практика цял живот са в положението на непълнолетни, нуждаещи се от опека. Отскоро обаче освен да шофират, вече им позволяват сами да си вадят задграничен паспорт и да пътуват където искат.
Жените в Саудитска Арабия занапред ще решават сами дали да предприемат определено пътешествие или не. Саудитският владетел Салман и неговото правителство одобриха промени в законите, в резултат от които всеки гражданин на страната, навършил 21 години, има право да си извади задграничен паспорт и да пътува където иска. Така – поне на пръв поглед – приключва дългата епоха на опекунство над жените, което открай време предизвиква много противоречиви дискусии.
Други промени в законите вече разрешават на жените да вписват в регистрите брак, развод или раждане на дете. Занапред жените ще имат право да изискват и да получават официално различни семейни документи и удостоверения. Декретите бяха публикувани в казионния саудитски седмичник „Ум Ал-Кура".
Както е известно, Саудитска Арабия прилага изключително консервативни и рестриктивни правила по отношение на жените. Досега те бяха длъжни да взимат разрешение от съпруг, баща, брат или друг роднина-мъж всеки пък, когато пожелаеха да пътуват, а също така за следване в чужбина и за упражняване на определени професии. На практика през целия си живот жените юридически оставаха в положението на непълнолетни. Международната общност остро критикуваше тези правни норми в Саудитска Арабия, а постепенно и в самата страна се надигна съпротива.
Но под управлението на младия и амбициозен престолонаследник Салман Саудитска Арабия започна да разхлабва стоманената хватка, в която бяха приклещени жените. Преди година им saudi arabien frauenпозволиха да изкарват шофьорски книжки и да карат автомобил – едно решение с огромно символично значение, защото дотогава Саудитска Арабия беше единствената държава, в която жените нямаха право да шофират. Футболните стадиони също отвориха вратите си за жените, които освен това получиха правото да практикуват няколко професии, запазени дотогава единствено за мъже.
В резултат от тези относително либерални промени животът на много жени стана по-приятен и по-добър. Силно преувеличено обаче би било да се твърди, че в мюсюлманска Саудитска Арабия изведнъж е настъпило равенство между половете. Критиците твърдят, че реформите имат чисто козметичен характер и настояват за пълна отмяна на системата на опекунство над жените.
Както е известно, през последните години зачестиха случаите на жени, които бягат от Саудитска Арабия заради системата на опекунство и търсят свобода на Запад. Наскоро подобен случай имаше и с една от съпругите на дубайския владетел.
06.08.2019, 13:10 часа
732 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha