Лекари се борят за живота на семейство след взрив на газова бутилка

Лекари се борят за живота на семейство след взрив на газова бутилка Четирима души от Габрово са в болница, след като газова бутилка избухна в дома им. 
В Университетска болница „Медика Русе“ са настанени момче и момиче - на 17 и 20 години, както и техните баба и дядо. Всички пострадали са с изгаряния между 30 и 40 процента и инхалация на пушечни газове.
„Изгарянията са дълбоки. Локализирани основно по лицето, ръцете и долните крайници“, коментира професор Огнян Хаджийски началник на Отделението по пластично-възстановителна хирургия на блоницата. Той уточни, че трима от пациентите са на командно дишане. 
Състоянието на двамата младежи се оценява като тежко, а на възрастните - критично, предвид това, че те имат и редица придружаващи заболявания.
В лечението на пациентите се е включил целият екип на Отделението по пластично-възстановителна хирургия и екипът на Реанимационно отделение, водени от проф. Огнян Хаджийски.
Днес е била извършена хирургична обработка на изгарянията и са преценени пораженията, предизвикани от огъня. Утре предстои извършване на свободни кожни пластики на двамата млади пациенти, а в следващите дни на възрастните.
От болницата апелират към всички граждани, желаещи да помогнат на пострадалото семейство да дарят кръв. Кръвната група не е от значение.
Това може да се направи в кръводарителските центрове в Русе, Велико Търново и Габрово.
Освен пострадалото семейство от Габрово, в УМБАЛ „Медика Русе“ се лекуват още двама пациенти със сериозни изгаряния, причинени след инцидент с газова бутилка. Единият от тях е със 70 % изгаряния станало преди 15 дни, а другия е с 40% изгаряния. 
Преминали са и още няколко пациенти с изгаряния след инцидент с газови бутилки, които са били лекувани амбулаторно.
„Обръщаме се към всички граждани, използващи газови уреди, със съвет да бъдат внимателни при работа с тях и да ги проверяват периодично при съответните органи“, каза проф. Хаджийски.
08.08.2019, 14:50 часа
682 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha