Адвокати: Иван Гешев има "недопустими" идеи

Адвокати: Иван Гешев има "недопустими" идеи Пловдивската адвокатска колегия излезе с остра позиция, определяйки като "недопустими" и "противоконституционни" вижданията на кандидата за главен прокурор Иван Гешев. Колегията засега е единствената голяма юридическа организация, която излиза с критична позиция срещу прокурор Гешев.
"Разбирането на заместник-главния прокурор и кандидат за главен прокурор Иван Гешев за разделението на властите е в противоречие с основни принципи на държавното устройство и управление, залегнали в българската конституция", се казва в позицията, цитирана от пловдивския сайт "Под тепето".
Адвокатите се позовават на изразената от Гешев позиция, че не споделял вижданията на "десните екстремисти" за разделението на трите власти в България. Пловдивските адвокати реагират остро и на изказването му по адрес на адв. Ина Лулчева.
Първо Лулчева разкритикува Гешев като кандидат за главен прокурор, а след това Гешев ѝ отвърна със следното изказване пред БНТ: "Но г-жа Лулчева нали не забравяме, че е адвокат на един от най-богатите обвиняеми и подсъдими престъпници, като лицето, което вие наричате Брендо. Нейната работа е да защитава и да взима пари от хората, които защитава, независимо каква е истината. Спазването на принципа на обективната истина е задължение само на съда и прокуратурата. Моята работа е да ги арестувам, нейната работа е да ги спасява. Естествено е, че тя няма интерес от една работеща прокуратура. Става въпрос за интереси".
Според пловдивската адвокатска колегия това са недопустими изказвания от страна на кандидат за главен прокурор.
"Считаме, че функциите на прокурора не включват арестите на граждани, без да е доказана в достатъчна степен тяхната съпричастност към извършването на определено престъпление. Българската адвокатура от своя страна се бори за точното прилагане на законите на страната спрямо всички и в много случаи е последната преграда пред посегателствата над правата и законните интереси на гражданите. Противно на направените внушения в цитираното интервю, които продължават да се тиражират в различни медии, българската адвокатура има интерес от една работеща прокуратура, която осъществява функциите си изцяло в рамките, разписани от Закона. Именно съвместната професионална работа на адвокатурата и магистратите е гаранция за спазването на закона и на правата на гражданите", се казва в позицията на адвокатите.
Те напомнят, че разделението на властите е върховно достижение на демократичните общества, върху което се изгражда съвременната правова държава. "Това не е виждане на "десните екстремисти", казват юристите в позицията си.
Пловдивската колегия допълва, че основният стремеж, залегнал в доктрината за разделение на властите, е да се предпази обществото от тирания и да се защити свободата като се изключи възможността един човек или орган да обедини всички власти в ръцете си.
Адвокатите казват, че вижданията на Иван Гешев "очевидно" противоречат на основни принципи на държавното устройство и управление, залегнали в българската конституция. Те призовават Висшия адвокатски съвет да излезе с официална позиция дали Иван Гешев отговаря на критериите да заеме позицията на главния прокурор.
Висшият съдебен съвет (ВСС) е призован да прецени дали Гешев има необходимите професионални и нравствени качества, предвид изразените от него позиции.
"Апелираме към всички адвокатски колегии и колеги в страната, които се чувстват обществено ангажирани и отговорни да изразят своята позиция по поставените въпроси, което ще позволи за главен прокурор да бъде избрана личност, отговаряща в най-пълна степен на критериите и очакванията на правната общност, както и на българското общество", се казва в позицията на колегията.
10.08.2019, 12:22 часа
800 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha