Епидемията от морбили у нас продължава

Епидемията от морбили у нас продължава

Общо 1134 случая на морбили са регистрирани у нас от февруари до 8 август тази година, съобщи бившият национален консултант по епидемиология проф. Мира Кожухарова пред bTV.
По нейни думи епидемията от морбили продължава да се разпространява и през летния сезон, а това не е типично за заболяването.
Данните сочат, че на седмица има по 20 нови случая.
Проф. Кожухарова посочи, че засегнатите в София-град и София-област са близо 700, като 80% от тях са деца до 9 години. Това означавало, че тези деца на са ваксинирани.
По нейни думи у нас има епидемия от едно сериозно заболяване, което е ваксинопредотвратимо.
България беше сертифицирана, че е ликвидирала това заболяване и сега отново такъв голям брой заболели показва, че има проблем с имунизациите у нас, категорична бе проф. Кожухарова.
Относно западнонилската треска епидемиологът обясни, че за да се избегне потенциално заразяване, трябва да се използват репеленти, замрежване на прозорците и предотвратяване на фактори, допринасящи за събирането на комари, като например застоялата вода.
Най-сериозното усложнение било засягане на централната нервна система, но това се случвало изключително рядко. Проф. Кожухарова обясни, че заподнонилската треска е смъртоносна при под 1% от хората, като рискът е по-висок над 60-годишна възраст.

12.08.2019, 11:13 часа
486 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha