Учени откриха жива акула, по-стара от Шекспир

Учени откриха жива акула, по-стара от Шекспир Учени откриха във водите край Гренландия жива акула, родена през 1505 година, което я прави по-стара от гения на английската литература Уилям Шекспир, съобщават в. "Сън" и БТА.
Специалистите безпогрешно могат да определят възрастта на гренландската полярна акула, тъй като тя расте с по 1 сантиметър всяка година.
Представителите на вида са истински рекордьори-дълголетници в животинския свят.
Професор Ким Пребел отбеляза, че новооткритият екземпляр е най-старото живо гръбначно същество на планетата. Учените изучават неговата ДНК с надеждата да открият тайните на дългата продължителност на живота на този вид.
Гренландската полярна акула се храни основно с риба, но биолозите никога не са наблюдавали как тя ловува. В стомасите на този морски хищник са откривани парчета от елен, дори от кон.
Средната продължителност на живота на гренландската полярна акула е 272 години. Това са най-северните и най-студенолюбивите акули между всички останали. Най-големите екземпляри могат да достигнат до 7,3 метра. Но обикновено средната дължина на тези животни е 2,4.-4,8 метра, а теглото им не превишава 400 килограма. Месото на гренландската акула е считано за национално ястие в Исландия.
13.08.2019, 15:04 часа
1942 1
Коментари

:-)

13.08.2019, 19:23 часа
Лили Иванова я е хранила когато е била малка рибка.
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha