Африканската чума стигна и до софийското село Желява

Африканската чума стигна и до софийското село Желява Положителна проба за болестта Африканска чума е установена и при свинете в село Желява, съобщи д-р Димитър Рачев, от ОДБХ-София област, цитиран от БГНЕС.
Според изпълняваните мерки от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), следва в 20-километровата зона всички прасета да бъдат умъртвени.
Очаква се издаването на заповед за сформиране на комисия и започване на обходи за констатиране на наличие на живи прасета, които ще бъдат принудително умъртвени и загробени. От общината в Елин Пелин умоляват всички стопани, които до днешна дата са заклали своите животни, да подадат информация до кметовете на населените места и общината в град Елин Пелин, с цел изготвяне на списък. На основание на тези списъци ще бъдат отпускани средства за обезпаразитяване на местата за отглеждане на животни. Средствата ще бъдат отпускани от държавния бюджет, а не от Община Елин Пелин.
От там напомнят, че при установяване на анормално, нетипично поведение на животно, всеки стопанин е задължен да уведоми ветеринарния лекар или главен инспектор, отдел здравеопазване на животните, към ОДБХ – София област – д-р Димитър Рачев.
13.08.2019, 16:52 часа
269 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha