Историята оживява в крепостта „Баба Вида“

Историята оживява в крепостта „Баба Вида“ Средновековната крепост „Баба Вида" за поредна година ще бъде сцена на фестивала „БъдинЪ“, който се организира от общината на 24 и 25 август. Събитието е насочено към средновековното минало, когато ролята на бдинските владетели нараства, а Видин става център на царство.
Седмото издание ще впечатли посетителите с демонстрация на занаяти, характерни за периода, с военната екипировка и тактика, използвани по време на честите битки тогава.
Вечерният спектакъл през първия ден от фестивала ще насити атмосферата с танци,  дуели, ще прехвърчат огнени искри. Така миналото, пречупено през погледа на групата за исторически възстановки „Първи италийски легион“ ще покаже значимостта на историческите събития. Целта е да се постигне образователен и емоционален ефект както за посетителите, така и за участниците. Автентичността на мястото допълнително засилва връзката минало-настояще и предизвиква интерес към историята.
Виното е неразделна част от бита на българите през всички епохи от развитието на държавата ни, то присъства в най-важните ритуали, съпътстващи живота на човека. Затова за доброто настроение на почитателите на средновековната история се организира дегустация на дунавски вина, предложени от Винпром Свищов и изба „Видинска гъмза“.
Детската публика ще има възможност да участва в специално подготвени игри, които ще забавляват, но и ще покажат необятния лабиринт на историческото познание.
Пъстрата палитра от различни елементи, включени във фестивала, ще обогати представата за отминали събития, но и за запомнящо се преживяване сред неповторимата обстановка в замъка „Баба Вида“.
Входът за всички прояви по време на средновековния фестивал „БъдинЪ“ е свободен.
19.08.2019, 13:25 часа
660 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha