Маринела Николова опита да замаже тежки нарушения на закона при озеленяването на Козлодуй

Маринела Николова опита да замаже тежки нарушения на закона при озеленяването на Козлодуй Кметът на Козлодуй Маринела Николова се опита да омаловажи и откровено да спести констатациите в доклада след проверка на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) по отношение на озеленяването, извършена в периода 04.10.2018 г. – 18.01.2019 г. В нарочно изявление, публикувано в официалната интернет страница на Общината, Маринела Николова нарича констатациите на АДФИ „пропуски в озеленяването“, като съвсем частично и много лустровано признават вина. Истината е, че в този случай не може и да става дума просто за „пропуски“, а за констатирани закононарушения, които сами по себе си говорят за работата на общинската администрация и тази на кмета и то само в една засегната област – озеленяването. Вероятно и тази оскъдно и прецизно орязана информация щеше да бъде спестена на обществеността, ако не беше проявен обществен и медиен интерес за инспекцията на АДФИ.
В интерес на истината, в интерес на информираността на обществеността и в интерес на правото на жителите на общината да знаят за какво и как се харчат обществени средства, ние предоставяме онова, което кметът Маринела Николова спести и опита да позамаже.
На 01.11.2018 г. в Община Козлодуй е постъпило писмо от Директор на „Агенция за държавна финансова инспекция“  за констатирани нарушения по чл.  101, ал.  1 от Закона за публичните финанси, чл.  56, ал. 2 от Постановление на Министерски съвет (ПМС) №380/29.12.2015 г. за изпълнение на Държавния бюджет на Република България за 2016 г., чл.13, ал. 3 от Закона за финансовото управление и контрол в публичния сектор и чл. 24, ал. 1 от Закона за счетоводството.
За установеното нарушение по чл.  56, ал. 2 от ПМС №380/29.12.2015 г. е съставен акт за установяване на административно нарушение на отговорно длъжностно лице. Акта е съставен при извършена проверка за законосъобразност на отчетените през 2015 г., 2016 г. и 2017 г. разходи на бюджетни средства за дейностите по зимно поддържане и снегопочистване на общински пътища, във връзка със спазване на нормативната уредба в областта на обществените поръчки, сключените договори, изпълнението им и плащанията по тях.
На 11.03.2019 г. в община Козлодуй е постъпило писмо от Директор на „Агенция за държавна финансова инспекция“  с приложен доклад с № ДИ4ВР-1/18.01.2019 г. и заключение към него от 08.02.2019 г.  В констатациите в доклада са отразени нарушения по Закона за обществените поръчки (ЗОП), по Закона за публичните финанси (ЗПФ) и чл. 24, ал. 1 от Закона за счетоводството.
За установените нарушения на ЗОП /отм./ и ЗОП са съставени 4 акта за установяване на административни нарушения на отговорно длъжностно лице. Наказанията са за това, че Маринела Николова, в качеството й на кмет на Община Козлодуй и възложител на обществени поръчки не е приложила предвидения в закона ред за възлагане на обществена поръчка за избор на изпълнител.
За нарушенията на чл.128, ал. 2 от ЗПФ са съставени 3 акта за установяване на административни нарушения на отговорното длъжностно лице.  Наложените наказания са за извършени разходи, които не са предвиждани в годишните бюджети на Община Козлодуй.
За нарушенията на чл. 24, ал. 1 от Закона за счетоводството са съставени 4 акта за установяване на административни нарушения на отговорно длъжностно лице и на Общината, като юридическо лице. Наказанията са наложени за представяни пред Министерство на финансите финансови отчети, които не представят вярно и честно имущественото и финансовото състояние на община Козлодуй, за което отговорност носи кметът на Общината Маринела Николова.
Това са голите, кратки и ясни факти от проверката на АДФИ по отношение на озеленяването. Това, което беше спестено на обществеността в така нареченото изявление на Маринела Николова, са общо 12 /дванадесет/ съставени акта, от които, дори за силно предубеден човек, става ясно, че ръководството на Община Козлодуй  работи без да зачита и в нарушение на законите на страната.

Колко струва озеленяването?
Друга тема са некоректно изнесените цифри за разходваните целеви средства по чл. 62, ал. 1 от ЗДМТ.
В т. 2.1 от Доклада на АДФИ,  е ясно записано:
„Напрактика извършените през 2016 г. разходи за озеленяване, в размер общо на 194 120,05 лв., които не са предвидени в годишния бюджет на Общината за дейност 622 „Озеленяване“, съгласно Единната бюджетна кавалификация, е нарушена императивната норма на чл. 128 от Закона за публичните финанси, разпореждаща, че не се допуска извършването на разходи, натрупването на нови задължения за разходи и/или поемането на ангажименти за разходи, както и започването на програми или проекти, които не са предвидени в годишния бюджет на Общината“.
И още:
„В случая, извършените разходи за озеленяване на териториите за обществено ползване, за периода от 01.01.2016 г. до 31.12.2016 г. на обща стойност 194 120,05 лв., които не са предвидени в годишния бююджет на Община Козлодуй за 2016 г., отговорност следва да носи Маринела Николова, в качеството си на кмет на Общината и първостепенен разпоредител с бюджет, съгласно чл.11, ал. 3 от Закона за публичните финанси.“
Почти същите са констатациите и в т. 2.2 от доклада, касаещи парите за озеленяване през 2017 година, само цифрите нарастват:
„В случая, за извършените разходи за озеленяване на териториите за обществено ползване, за периода от 01.01.2017 г. до 31.12.2017 г., на обща стойност  313 091,16 лв., които не са предвидени в годишния бюджет на Община Козлодуй за 2017 г., отговорност следва да носи Маринела Николова, в качеството и на кмет на общината и първостепенен разпоредител с бюджет, съгласно чл.11, ал. 3 от Закона за публичните финанси.“
В т. 2.3 в доклада отново е посочено, че разходите за озеленяване и през 2018 година не са залагани в бюджета. Трябва да се отбележи, че парите харчени за това са само за първите девет месеца на годината:
„В случая, за извършените разходи за озеленяване на териториите за обществено ползване, за периода от 01.01.2018 г. до 30.09.2018 г., на обща стойност  235 620,49 лв., които не са предвидени в годишния бюджет на Община Козлодуй за 2017 г., отговорност следва да носи Маринела Николова, в качеството й на кмет на общината и първостепенен разпоредител с бюджет, съгласно чл.11, ал. 3 от Закона за публичните финанси.“
Цифрите и това как са били харчени не се нуждаят от никакъв коментар – те са повече от красноречиви. Средствата за озеленяване нито са били предвидени в бюджета, харчени са в нарушения на законите, а на всичко отгоре и материалите са купувани без да има нито една обществена поръчка за доставката на цветенца, храсти и прочие зеленина.

Липса на скъпи растения
Всичко това кметът Марина Николова нарича „ситуация“ – сякаш е извън властта й спазването на законите и пак опитва да замаже фактите с обяснения от рода на това колко броя и вида растения са доставени за трите години.  Докладът на АДФИ обаче е безмилостен и категоричен:
„При финансовата инспекция се извърши проверка на място за наличието на засадени на територията на Козлодуй дървета и храсти, доставени по фактура №55-11/2017 от  10.11.2017 г. от разсадник „ЖИЧА“, гр. Велики Шильоеговац, република Сърбия, на стойност 5190 евро /10 162,02 лв./.
От доставените по фактура №55-11/2017 от  10.11.2017 г. общо 1171 бр. дървета и храсти, при документираната с КП №1 от 7.11.2018 г. проверка се установиха налично общо 751 бр., от които 101 бр. дървета и 650 храсти или общо 420 бр. по-малко от доставените“.
На тази констатация година по-късно в писмено обяснение до АДФИ Станислава Иванова – организатор по труда, ръководеща звено „Озеленяване“ в ОП „КД“, обяснява, че всичките 1171 храсти и дървета от, забележете, сръбския разсадник са били разтоварени първоначално в базата „Автотранспорт и механизация“ на ОП „Комунална дейност“ и после през ноември били засадени част от тях – 101 дървета и 851 храсти. 2 дървета и 108 храсти кой знае защо са били засадени посред зима през декември. Останалите пък били използвани за подмяна на вече засадените, в случай, че те са откраднати, счупени или изсъхнали. Липсите също са оправдани с недобросъвестните граждани и лошото време. Това е обяснението на администрацията – то не се нуждае от коментар, както и фактът, че повече от една трета от доставените от Сърбия растения за 10 162 лева година по-късно вече ги няма.

Липсващите обществени поръчки и "изгодните сделки"
В изявлението си кметът Маринела Николова великодушно признава, че за скъпото озеленяване не са провеждани обществени поръчки и че вината за това е изцяло „наша грешка“, а после обещава „от тук насетне ще бъда особено внимателна и прецизна“. Това обещание за внимание и прецизност обаче се дава точно на фона на спестената информация от доклада на АДФИ за всичките закононарушения, които кметът е допуснал. Маринела Николова дори се опитва да внуши, че в доклада нямало съмнения за корупция, ами те просто търсели да изберат най-изгодните оферти и разнообразни видове насаждения. Остава съвсем открит въпроса дали от глупост или заради интерес не са провеждани обществени поръчки и не са спазвани законите на страната.
До колко „изгодни“ са били тези сделки пише в доклада на АДФИ:
„Във фактурите за доставка или в приложени към тях предавателно-приемателни протоколи са описани видовете и количествата закупени материали, с изключение на фактура №0000001934/19.04.2016 г., издадена от „Ботаническа градина – Пловдив“ ЕООД, гр. Пловдив, за закупени от община Козлодуй 1 брой „Декоративна растителност“, на стойност 4 570,00 лв. с ДДС. С така формулираното наименование на стоката „1 бр. „Декоративна растителност“ от фактурата, не става ясно какви видове растения и в какви количества са били доставени. Във фактурата като получател на стоката от страна на общината е посочен кметът Маринела Николова и е положен нейният подпис. Към фактурата няма приложен протокол или друг документ, от който да е видно, какви конкретно видове и количества декоративна растителност са били доставени.“
„Липсата на конкретна информация, какви видове и количества растения са доставени по фактура №0000001934/19.04.2016 г., по какъв начин са осъществени доставката и фактическото и предаване от страна на „Ботаническа градина – Пловдив“  ЕООД, гр. Пловдив на община Козлодуй и липсата на информация за засаждането на тези растения, дадоха основание за съмнение относно достоверността на сделката„, пише ясно и категорично в доклада на АДФИ. Инспекторите обаче са направили насрещна проверка по въпросната фактура, която е установила, че „Ботаническа градина – Пловдив“ е продала на община Козлодуй 10 бр. палми „Феникс“, с цена 457 лв. всяка. След писмените обяснения на управителя на пловдивската фирма Кирил Донов, в доклада е посочено: „Към писменото обяснение, освен фактура и стоковата разписка са приложени: фактура, с която палмите са закупени на 01.04.2016 г. от Италия, на 100 евро единична цена; копие от дневника на продажбите за м. април 2016 г.; в който са описани посочените фактури; месечната ДДС декларация за април 2016 г., по която е начислен и внесен дължимият ДДС“.
Толкова за изгодните сделки, при които палма се купува на повече от двойно по-скъпа цена и то без обществена поръчка. Всеки здраво мислещ човек силно би се усъмнил в нелепите обяснения по темата на кмета Маринела Николова и отново подчертаваме, че тук става дума само за озеленяването. Можем само да си представяме какво е в останалите сектори на общинското управление.
Институции продължават да проверяват и работят по подадени сигнали и доказването на закононарушения, било то административни или пък такива, за които вече се търси отговорност по Наказателния кодекс.
20.08.2019, 10:04 часа
6706 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha