Подобряват условията на птиците в защитена зона "Берковица"

Подобряват условията на птиците в защитена зона "Берковица" Програма „Околна среда” ще финансира с малко над 9 млн лв проекти свързани с „Мерки за подобряване на природозащитното състояние на птици“, обявиха от Областния информационен център в Монтана.
Целта на процедурата е да се подобри  състоянието на защитени видове птици на територията на Натура 2000. За област Монтана това е защитена зона „Берковица”, птиците са червеногърба сврачка, ливаден дърдавец, полска бъбрица и сив кълвач. Мерките могат да са специфични консервационни дейности по подобряване на местообитанията и хранителната база, поддържане на растителността в гнездовите  места, поддържане на оптимален воден режим в местообитанията, подхранване.
Могат да бъдат изпълнени мерки за възстановяване и подобряване на естествената среда на птиците за увеличаване и оцеляването им, както и за създаване на растителни пояси в покрайнините на обработваемите земи, по бреговете на доловете и покрай река Бързия. С проекти могат да  кандидатстват звенна на МОСВ и МЗХ, неправителствени организации, общини и научни институти.
Кандидатстването е изцяло електронно, чрез информационната система ИСУН 2020.
Защитена зона „Берковица” е определена със заповед на министъра на околната среда и водите в края на 2008 г. и  включва: землищата на Берковица и селата Бързия, Ягодово, Слатина, Песочница, Мездрея, Бокиловци и с. Драганица от община Вършец. Предмет на опазване в нея са: червеногърба сврачка, ливаден дърдавец, полска бъбрица и сив кълвач.
В границите на зоната са забранени:премахването на синори, единични и групи дървета при обработката на земята;.залесяването на ливади, пасища и мери както и превръщането им в обработваема земя; използването на пестициди и минерални торове в пасища и ливади, както и косенето на ливадите преди 1 юли.
21.08.2019, 09:18 часа
756 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha