Засипват с пръст горящото сметище край Свищов

Засипват с пръст горящото сметище край Свищов Започнало е засипването с пръст на горящото сметище край Свищов, съобщи за БТА кметът на общината Генчо Генчев. Очаква се до утре върху терена да бъде положен първият слой пръст, за да бъдат потушени тлеещите огнища в локализираната зона на пожара.
Площадката, от която ще бъде взета земната маса, се намира на около километър от сметището, тя е общинска частна собственост. Над десет тежкотоварни машини на фирмата изпълнител, с която общината е сключила договор, са започнали работа тази сутрин.
Възникналият пожар на сметището през миналата седмица причини сериозно задимяване на града и кметът обяви бедствено положение в понеделник, 19 август, което ще продължи до петък. За овладяване на ситуацията на място дежурят шест противопожарни екипа, а качеството на въздуха се измерва денонощно от автоматична станция на РИОСВ. Засега няма данни за превишаване на нормите за качеството на въздуха.
Депото за твърди битови отпадъци, в което възникна пожарът, не функционира от 2016 година. То е разположено югозападно от града, като на площ от 46.26 дка са депонирани 355 000 кубични метра отпадъци.
На 13 август т.г. е сключен договор с предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда за финансиране на проекта за неговата рекултивация на стойност над 3 млн. лева.
Заради извънредната ситуация се е наложило да не се изчакват обичайните срокове за избор на фирмата изпълнител, за да започне бързото т.нар. запръстяване на рисковия терен, уточни кметът на общината.
21.08.2019, 13:15 часа
554 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha