Комисията за защита на личните данни ще наложи корективна мярка спрямо НАП

Комисията за защита на личните данни ще наложи корективна мярка спрямо НАП Комисията за защита на личните данни е решила да наложи корективна мярка спрямо НАП - администратор на лични данни, за съобразяване на операциите по обработване на лични данни с разпоредбите на общия регламент относно защитата на данните. Това съобщиха днес от комисията.
Решението е било взето на заседание от 20 август, когато са били обсъдени резултатите от проверката, направена в НАП по повод на нарушението на сигурността на личните данни, засегнало над 5 милиона български граждани. Мярката се налага с мотивиран индивидуален административен акт на надзорния орган, който подлежи на съдебен контрол.
Общият регламент относно защитата на данните предвижда възможността заедно с корективната мярка да бъде наложена и имуществена санкция, респективно глоба. Налагането на корективна мярка под формата на "имуществена санкция" се извършва по реда на Закона за административните нарушения и наказания, като производството се образува със съставяне и връчване на акт за установяване на административно нарушение. Индивидуалният размер на санкция се определя след като се вземат предвид направени от страна на нарушителя възражения в законоустановения срок, се посочва в съобщението.
Съставяне и връчване на акта за установяване на нарушението, извършено от НАП, ще бъде направено до края на седмицата. Доколкото сроковете в административно-наказателното производство са законовоопределени, очаква се конкретното административно-наказателно производство срещу НАП да приключи до 29 август 2019 г.
22.08.2019, 11:30 часа
750 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha