Грешна заповед доведе до безпричинно клане на свине във Врачанско

Грешна заповед доведе до безпричинно клане на свине във Врачанско Грешка в определянето на 20-километровата санитарна зона наложи стопани от село Фурен да изколят без да има нужда домашните си свине. За това сигнализирал пред Радио ВИДИН кметът, Красимир Истерков.
"В 17.30 часа получавам писмо и го разнасям на хората. На другия ден на сесията възниква спор, че нещо е станало и ние не сме в тази зона. Тогава се обадих на тези, които знам, че са с майки да не бързат да си колят стоката. 3 семейства заклаха по-големите си прасета."
Селото има около 50 жители, само няколко от тях гледат свине. Нито един стопанин не е регистрирал животните си в кметството, за да очаква помощ от държавата, обясни още кметът.
"Никой никъде не е регистриран, нито имаме участъков лекар, нито имаме лични марки, нито животновъдни обекти, които отговарят на тези условия. Нито пък имаме условия да купуваме препарати някой да ни узакони обектите."
Според кмета, заповедта за умъртвяване на домашните свине е заради намерено болно диво прасе в района.
"Там някъде около Чирен е открито диво прасе с такива симптоми, но ние сме на повече от 20 км и затова ни извадиха от санитарната зона..."
22.08.2019, 16:26 часа
7184 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha