По време на кампания: Откриха над 40 заразени с хепатит С

По време на кампания: Откриха над 40 заразени с хепатит С 44 човека, заразени с хепатит С, са открити в рамките на кампания за безплатно диагностициране за хепатит В или С, съобщиха от столичната болница "Св. Иван Рилски", която е организатор на инициативата.
Четирима от тях са били с чернодробна цироза, а двама - с карцином на черния дроб. Кампанията е била насочена основно към хора във възрастовата група 34-69 г., които в миналото са били изложени на повишен риск от заразяване с болестта.
При 23 от пациентите е била установена активна инфекция. При трима от тях такава не е била открита и те са били пренасочени за повторно изследване след 6 месеца. Осемнайсет от диагностицираните с положителен резултат не са отишли за повторно изследване и консултация в болницата, допълват от болницата.
Всеки, който има съмнение, че има вероятност да е заразен, може да се изследва безплатно в работните дни до края на месеца, между 8 и 14 часа, в Централната лаборатория на болницата. Тестовете дават резултат в рамките на 10 минути и се извършват чрез вземане на кръв от пръста.
Около 77 000 са българите, болни от хепатит С, но 90 на сто от тях не подозират, че са заразени.

 
26.08.2019, 16:30 часа
682 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha