Мълния уби седем крави в Рила

Мълния уби седем крави в Рила Паднала мълния е причина за смъртта на седем крави в Рила планина, съобщи д-р Емил Гъгнев - началник на отдел "Здравеопазване на животните" към Областна дирекция по безопасност на храните – Кюстендил, цитиран от "Фокус".
По думите му сигналът е подаден от кмета на село Бистрица Кирил Огненски към официалния ветеринарен лекар. Става въпрос за открити трупове на животни в района на местността "Пазар дере", която е и водосборна зона на река Бистрица. Своевременно е докладвано на Областна дирекция по безопасност на храните, а институцията е сезирала Национален парк "Рила", както и собствениците на животните. 
"Сигналът беше за намерени трупове на животни, открити на едно и също място по едно и също време. Това ни говореше, че става дума за смърт в резултат на мълния. Това са и твърденията на собствениците", заяви д-р Емил Гъгнев. По думите му поради тази причина е разпоредено наемодателите на пасищата и собствениците на животните да определят място за загробване, да извършват загробване на труповете и да извършат дезинфекция на мястото. Тези действия вече са приключили.
Изготвени са съответните протоколи. Има информация, че едно животно е останало незагробено. Поради тази причина утре на място ще бъде екип на Областната дирекция по безопасност на храните, както и представител на националния парк. Ще бъде извършена проверка на място. По думите на д-р Гъгнев става въпрос за седем мъртви животни.
27.08.2019, 16:06 часа
900 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha