Строителството на депото за радиоактивни отпадъци върви в срок и според световните стандарти

Строителството на депото за радиоактивни отпадъци върви в срок и според световните стандарти Днес се отбелязват точно две години от първата копка за строителството на Национално хранилище за ниско- и средноактивни радиоактивни отпадъци (НХ РАО)*. Съоръжението се изгражда на площадка „Радиана“, в двукилометровата зона с контролиран достъп на АЕЦ „Козлодуй“.
Две години след началото на строителството то се изпълнява според одобрения технически проект, който е разработен на базата на водещия световен опит в изграждането на подобни съоръжения от консорциум от специализирани европейски компании.
Изграждането на НХ РАО се извършва при непрекъснат активен диалог с обществеността и неправителствените организации, като националният оператор по управление на радиоактивни отпадъци – Държавно предприятие „Радиоактивни отпадъци“, информира публично за всеки съществен етап от проекта.
Финансирането на първия етап от Хранилището се осъществява с безвъзмездна помощ на Международен фонд „Козлодуй“, който се администрира от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР).  Представители на ЕБВР и Европейската комисия наблюдават отблизо напредъка на проекта чрез свой специален механизъм – мониторингов комитет, провеждан на всеки шест месеца. Финансирането се изпълнява на базата на резултатите от мониторинга, според подписаните грантове от Асамблеята на донорите на МФ „Козлодуй“ и към днешна дата проектът се реализира в установената финансова рамка. 
В тази връзка категорично са неоснователни всички твърдения в публичното пространство на д-р Георги Касчиев във връзка с хода на проекта, включително спиране на финансирането на НХ РАО.
29.08.2019, 15:17 часа
1590 1
Коментари

Пацо Терасов

31.08.2019, 19:03 часа
Отгоре ще се изгради нов затворен луксозен комплекс с ресторанти, басейни, фитнес и СПА студия. Луксозни мезонети. Не ви требва анабол или протеин, гарантирано нарастване на мускули и крайници, даже покарване на нови такива.
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha