Британската преса: Джонсън загубил контрол върху Brexit

Британската преса: Джонсън загубил контрол върху Brexit

Британският министър-председател Борис Джонсън обяви, че ще поиска парламентът да подкрепи планове за предсрочни избори през октомври, след като претърпя унизително поражение при първото си гласуване в Камарата на общините, откакто е премиер, пише в. "Гардиън".
Бивши министри като Филип Хамънд и Дейвид Гок бяха сред 21 разбунтували се консерватори, които се съюзиха с опозиционните депутати, за да установят контрол върху графика на парламента, отбелязва британското издание, цитирано от БТА.
Целта бе да се даде възможност да бъде приет законопроект, който да спре Brexit без сделка, принуждавайки Джонсън да поиска удължаване на срока за излизане на Великобритания от Европейския съюз, ако не може да договори преработено споразумение с общността.
Според британския в. "Таймс" Джонсън е загубил контрол върху Brexit. След поражението при вчерашното гласуване премиерът освен това може и да не е в състояние да изпълни заплахата си за свикване на предсрочни избори, пише вестникът.
Джонсън беше принуден да иска предсрочни избори, след като стана жертва на невиждан парламентарен преврат с цел отлагане на Brexit, коментира британският в. "Дейли телеграф".
Стратегията на Джонсън за Brexit е изправена пред провал, след като разбунтували се консерватори му нанесоха поражение в парламента. Сега Великобритания е пред прага на общи избори, а Консервативната партия - в състояние на разпадане, изтъква британският в. "Файненшъл таймс".
Общо 21 депутати консерватори на практика пожертваха политическите си кариери, като се опълчиха на премиера и подкрепиха ходове, насочени към приемане на спешно законодателство за спиране на Brexit без сделка, посочва изданието.
Джонсън е изправен пред нова тежка загуба днес в Камарата на общините при опита си да получи подкрепа за предсрочни избори, пише британският в. "Дейли мейл". След поражението си при снощното гласуване разгневеният премиер заяви, че ще свика общи избори, поставяйки бъдещето на Brexit отново в ръцете на обществото. Очаква го обаче тежка битка, за да прокара своя план в Камарата на общините, защото за свикване на избори е необходима подкрепата на две трети от депутатите, отбелязва изданието.
Британският в. "Дейли експрес" критикува разбунтувалите се консерватори и парламента като цяло, като ги обвинява, че са "предали Brexit".
Парламентът се противопоставя на Джонсън, извежда в заглавие германският "Зюддойче цайтунг".
Холандският в. "Ханделсблад" сравнява борбите на Джонсън и тези на неговата предшественичка Тереза Мей, като заявява: "Различен премиер, различен стил, различна реторика, но същият резултат."
Вчерашният ден беше критичен момент за мъчителните тригодишни усилия на Великобритания да излезе от ЕС. Сагата раздели британците, разкъса управляващата Консервативна партия и породи упреци, че Джонсън потъпква установената практика на неписаната британска конституция, коментира в. "Ню Йорк таймс".
Повечето депутати са решени да не позволят излизане от ЕС без сделка, което според тях би имало катастрофални последици за икономиката на Великобритания. Случилото се вчера в парламента навежда на мисълта, че те имат достатъчно гласове, за да успеят, отбелязва американското издание.
В коментарна статия в. "Вашингтон пост" пише, че популистката стратегия на Джонсън рухва. След всички напразни заплахи обществото вижда, че премиерът е "некомпетентен шарлатанин", изтъква американското издание.

04.09.2019, 09:59 часа
667 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha