Връчиха множество отличия на тържествената церемония за 45 години АЕЦ "Козлодуй" /снимки/

Връчиха множество отличия на тържествената церемония за 45 години АЕЦ "Козлодуй" /снимки/ С бляскава церемония и концерт на открито АЕЦ „Козлодуй“ отбеляза 45 години от официалното си откриване. Дом на енергетика събра множество настоящи и бивши енергетици, партньори на централата от страната и чужбина, учени от различни институции, общественици, представители на държавната власт. Официални гости на събитието бяха министърът на енергетиката Теменужка Петкова и министърът на регионалното развитие Петя Аврамова. На футуристичната сцена още в първите минути на официалната церемония бяха презентирани основните постижения на АЕЦ „Козлодуй” в 45 годишната й история:

– Произведени са над 625 милиона мегаватчаса по безопасен и щадящ природата начин;
– Осигурено е високо ниво на безопасност и надеждност;
– Спестено е отделянето на 744 милиона тона емисии въглероден диоксид;
– Само за периода 2000 – 2019 г. в държавния и общинския бюджет са внесени над 5.5 млрд. лв.;
– Успешно е изпълнен огромен обем от модернизации на съоръженията;
– Успешно е изпълнен стратегическият за бъдещето на българската енергетика проект за продължаване на срока на експлоатация на 5 и 6 блок;
– Успешно са изпълнени дейностите по проекта за преминаване към продължителна експлоатация на повишена топлинна мощност;
– Формирано е експертно ядро от доказани професионалисти;
– 56% от работещите в централата са с висше образование;
– Установено е тясно сътрудничество с международната ядрена общност – Международната агенция за атомна енергия, Световната асоциация на ядрените оператори WANO и др.;
– Десетки проверки на национални и световни организации и международни мисии потвърждават високото ниво на безопасност на АЕЦ „Козлодуй”.

Веднага след това водещите на церемонията – актьорите Яна Маринова и Юлиан Вергов разчупиха със закачки атмосферата и поканиха на сцената изпълнителният директор на АЕЦ Наско Михов, който връчи първия от поредицата грамоти и плакети на Милен Русев, който работи в централата през всичките 45 години и в момента е енергетик в сектор Експлоатация на електрооборудване в ЕП-2. След него отличие получи и ресорният министър Теменужка Петкова: „Вече 45 години АЕЦ „Козлодуй“ е стожерът на българската електроенергетика. Това е централата, която осигурява чиста енергия на достъпни цени. Това е централата, която гарантира енергийната сигурност както на нашата страна, така и в региона. Нито един управленски приоритет и нито едни добри резултати не могат да бъдат постигнати ако ви нямаше всички вас. Затова, скъпи колеги, поклон пред вас, през вашата работа. Използвам случая да благодаря и на нашите партньори от „Росатом“, с които имаме прекрасен диалог през всичките тези 45 години и че вървяхме по този път заедно, сигурна съм, че това ще бъде така и през следващите години. В заключение бих искала да се обърна към младите хора – да ги призова да обърнат своя поглед към ядрената енергетика, защото тя има бъдеще“. Отличие получиха още Агенцията за ядрено регулиране в лицето на нейния председател Лъчезар Костов, изпълнителният директор на БЕХ и председател на СД на АЕЦ „Козлодуй“ Жаклен Коен.
Церемонията по награждаването беше прекъсната от официалната презентация на музикалния клип, в изпълнение на ръководния състав и енергетиците на атомната електроцентрала – „Усмивка за теб“, който предизвика широк обществен отзвук. За него министърът на енергетиката коментира пред журналисти следното: „Аз мисля, че този клип цели да покаже, че в централата наистина работят едни нормални, земни хора, които умеят и да работят един високо технологичен, един високо отговорен труд, и в същото време умеят и да се веселят. Аз разглеждам този клип като една усмивка към всички нас и смятам, че няма нищо лошо в това. На мен ми хареса. Колкото до похарчените за него средства важното е да е спазен закона, да са съобразени всички изисквания по отношение на законодателството в областта на обществените поръчки и ако това е спазена не виждам някаква съществена драма, каквато всъщност се опитаха някои колеги да представят“. Тя коментира пред медиите и виждането си за развитието  на проекта за изграждане на нова ядрена мощност на площадката на АЕЦ „Козлодуй“: „Разбира се, има потенциал за развитие на всеки един проект, но както знаете, към настоящия момент е в ход процедура по избор на стратегически инвеститор за АЕЦ „Белене“. Знаете, че ние разполагаме с оборудване, което е наша собственост, ние го платихме преди три години, имаме площадка, която е лицензирана, имаме изградена необходимата инфраструктура. Стартира процедурата, която е публична, прозрачна и нека да видим какъв ще бъде интересът на проявилите желание за стратегически инвеститор и за участие в този проект и тогава ще решим“
На сцената на Дом на енергетика отличия получиха след това всички директори на АЕЦ в годините назад, като част от тях – Красимир Николов, Йордан Йорданов, Иван Генов и Иван Андреев – не присъстваха лично за да си получат плакетите.
Почетни награди бяха връчени  още на ветераните от АЕЦ, на партньорските организации и компании, на хората от научните среди в България и чужбина.
Всичко случващо се в залата беше излъчвано в реално време на специално изградена стена зад Дома на енергетика, където веднага след тържествената част рожденият ден на АЕЦ продължи с концерт на група БТР и Джон Лоутън.
05.09.2019, 15:00 часа
1782 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha