Разбитият канал за трафик на органи е с донори от Монтана и Видин

Разбитият канал за трафик на органи е с донори от Монтана и Видин Петима донори и петима реципиенти са клиентите на разбитата вчера престъпна група за нелегален трафик на органи за трансплантация, съобщиха от Специализираната прокуратура и ДАНС. Донорите са лица предимно от област Видин, Монтана, София, кварталите „Филиповци“, „Орландовци“ и „Факултета“.
Заловените на границата с Турция членове са четирима - донор, реципиент и двама организатори на канала. Те са осигурявали и фалшиви документи за родствена връзка между донор и получател, каквито се изискват в съседната страна.
В рамките на разследването са установени още двама нуждаещи се от трансплантация и трима, готови да дадат органите си.
За схемата организаторите са получавали петцифрени суми в евро, като за донорите е оставала малка част от парите, посочи говорителят на спецпрокуратурата Сийка Милева:
„Сумите, които са оставали в донорите, са били в размер между 5 и 7 хиляди евро. В повечето случаи им е било обещавана по-голяма сума, но те не са я получавали. Това са безработни лица от малцинствени групи с много нисък социален статус. Повечето от тях са с много големи финансови задължения".
13.09.2019, 16:50 часа
8711 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha