Между 21 и 46 души у нас всяка година се заразяват с ХИВ след инжектиране на наркотици

Между 21 и 46 души у нас всяка година се заразяват с ХИВ след инжектиране на наркотици 147 нови случая на ХИВ-серопозитивни са диагностицирани у нас от началото на годината до края на юни, съобщи Министерството на здравеопазването. Сред тях преобладава процентът на тези, заразили се по сексуален път, основно мъже - 86%.
Друга не рядко срещана причина за зараза обаче е инжекционната употреба на наркотици. Според последния доклад на Европейския център за мониторинг на наркотици и наркомании (EMCDDA), отчитащ тенденциите за 2017 г., 13% от всички новорегистрирани с ХИВ са се заразили по този начин.
Като относителен брой, пак според доклада на EMCDDA, между 3,1 и 6 са новорегистрираните случаи на ХИВ на милион население в България, заразили се след инжекционна употреба на наркотици. Това означава, че всяка година между 21 и 46 души чуват страшната диагноза.
Освен за ХИВ, венозната употреба на наркотици е главен рисков фактор за хепатит С, показва още доклада на Европейския център за мониторинг на наркотици и наркомании. Според данните, при повече от половината от хората, които си инжектират наркотици, се диагностицира и тази инфекция. Заразяването обикновено става чрез използване на общи игли и спринцовки.
 
14.09.2019, 16:35 часа
655 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha