Откриха трупове на бели лешояди от Врачанския Балкан, подозират, че са отровени

Откриха трупове на бели лешояди от Врачанския Балкан, подозират, че са отровени За сериозен екологичен проблем алармират природозащитници. Открити са мъртви два бели лешояда от колониите на природен парк "Врачански Балкан" и един скален орел. Предполага се, че птиците са отровени, както и че броят на умрелите лешояди ще се окаже много по-голям. В момента полицията извършва оглед на терен, като в акцията участва и куче на Българското дружество за защита на птиците, което е специално обучено за откриване на отрови. 
Умрелите птици са открити в района на Своге. За смъртта им природозащитниците научават от GPS предавателите на два от белоглавите лешояди. Предполага се, че птиците са отровени, обясни Емилиян Стойнов от Фонда за дивата флора и фауна.
"Имаме няколко птици с GPS предаватели, с които следим къде ходят, с какво се хранят, какво правят.  Вчера две от тези птици са кацнали в района на село Бов, малко след това падат в неестествени за тях места - в дълбоки дайрета, едната е до село Церево, а другата до село Бов. Това ни навежда на мисълта, че нещо не е наред с тези птици и колега отива на терен да провери там, където са се хранили, какво се случва. На това място, където са се хранили, са открити умрял скален орел и труп на теле. Това навежда на мисълта, че е въпрос на отравяне. Телето вероятно е използвана като примамка, сложена е някаква отрова, и птиците, които са се хранили от него, са умрели", коментира той. 
Природозащитниците очакват да бъдат открити още мъртви птици, защото белоглавите лешояди се движат и хранят в групи. Възможно е поне още 10 -15 птици да са погълнали от отровата.
"Почти гарантирано става дума за повече белоглави, които може би постепенно ще излязат. Защото едната птица е паднала на 3 км паднала от примамката, а другата на 6 км. Поемат храната с отровата, придвижват се донякъде и падат. Вероятно ще излязат повече птици, защото белоглавите лешояди се хранят групово. Това е сериозен екологичен проблем, тъй като лешоядите имат ролята да "почистват" труповете на животни от природата. Но те са подложени и на такива заплахи", заяви Стойнев.
В случай на намерени трупове на птиците от страна на минувачи или туристи, трябва незабавно да се подаде сигнал на 112 или на местната полиция.
В момента органите на реда извършватт оглед на терен. В акцията участва и кучето на Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) е специално обучено да открива отрови. По- късно днес се очаква повече информация по случая.
17.09.2019, 12:00 часа
942 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha