Стартират безплатни школи по програмиране за ученици във Враца

Стартират безплатни школи по програмиране за ученици във Враца Училищна Телерик Академия - най-мащабната безплатна ИТ инициатива за ученици от 1-ви до 12-ти клас, обяви днес старта на 10 школи по програмиране и дигитални науки за ученици в 4-12 клас във Враца. Обученията са безплатни за децата, а кандидатстването за тях е отворено до 29 септември през сайта на Училищна Телерик Академия. Обученията във Враца се реализират в сътрудничество със ПТГ „Н.Й. Вапцаров”, ОУ „Никола Войводов”, СУ „Христо Ботев”, СУ „Козма Тричков”, ППМГ „Акад. Иван Ценов”, Регионалната библиотека, Търговско-промишлена палата - Враца и подкрепата на Фондация „Америка за България” и „Лесто продукт”.  
„Щастливи сме, че интересът към програмите ни расте с всяка изминала година, което е показател за успеха им. В отговор на търсенето почти ще удвоим градовете, в които имаме присъствие, и увеличаваме броя на школите си с над 40% спрямо 2018 г. За да продължаваме да подготвяме все повече деца за професиите на бъдещето, разчитаме на подкрепата на общини, фондации, бизнеси, училища и индивидуални дарители“, коментира Петър Шарков, ръководител на Училищна Телерик Академия. 
Кандидатстване и участие От желаещите не се изискват предварителни познания по програмиране. Необходимо е да кандидатстват онлайн и да се явят на входен тест. Кандидатстването е отворено за 8 от школите, които са с фокус начинаещи. Другите две групи са за напреднали и продължават обученията си от миналата учебна година.  
Интерактивните обучения развиват логическото мислене и креативността на учениците, техните умения за решаване на проблеми и дигитални компетенции. Те се водят от опитни преподаватели и специалисти по утвърдена методология и формат, съобразени с възрастта на участниците. След успешно завършване учениците получават сертификат от Училищна Телерик Академия, а през следващата учебна година могат да продължат обучението си в повисоко ниво или друга програма.  
Обучения за 4-7 клас: 
Алгоритмично програмиране – учениците усвояват основополагащи знания по програмиране, развиват логическото си мислене и се подготвят за състезания по информатика.  • Разработка на игри – децата се научават да програмират, докато създават компютърни игри и преминават от консуматори на технологиите в техни създатели. • Дигитални науки – учениците разбират какво стои зад новите технологии и как да ги управляват. Разбират дали програмирането е за тях и научават как безопасно и отговорно  да използват интернет.   
Обучения за 8-12 клас: 
Обученията са с практическа насоченост и подпомагат кариерната ориентация на учениците и тяхната последваща професионална реализация. • Дигитални науки – гимназистите научават кои са професиите на бъдещето и как да се реализират в тях. Опознават най-новите технологии: роботика, изкуствен интелект, 3D принтери и виртуална реалност и научават как да учат по-бързо и ефективно. 
18.09.2019, 10:13 часа
778 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha