Заради безводие: Жители на село в Монтанско плашат с блокада на Е-79

Заради безводие: Жители на село в Монтанско плашат с блокада на Е-79 Жители на монтанското село Долна Вереница плашат с гражданско неподчинение и блокада на Е-79 за Дунав мост 2 заради лиспата на вода през последните два месеца и половина.
Те бедстват заради пресъхналите чешми.
Хората се събраха днес пред кметството и изляха мъката си пред медиите. 
„Без вода сме два месеца и половина. Сега, като стана топло, не може един буркан да измием, плодовете изгниха. Не можем да се изкъпем, нямаме лична хигиена. Идва за 15-20 минути водата и спира. Аз като напълня в галони 100 литра, всички ми казват, че съм добре”, заяви за Нова Тв възрастна жена.
Мъж от селото допълва, че толкова дълго никога не са оставали без вода, а на друг заради безводието са измрели кравите и козите му.
"Излизаме на протест, няма да пуснем хора тук, ще легнем на пътя", зарече се възрастна жена.
Кметът на селото Ивайло Никитиев обясни, че заради новостроящата се вилна зона край Монтана в местността Палековото, водата се отбива и при тях намалява дебитът.
„Подавал съм жалби до управителя на ВиК, министър-председател, президент, омбудсман, КЕВР. От началото от ВиК казваха, че много се полива, намалял е капацитетът на водата. Създава се напрежение между село Долна Вереница и вилната зона на Монтана. Нямаме нищо против хората, които са си закупили и строили и искат да имат вода и ток, но след като си разкриват абонати, ВиК – Монтана трябва да си осигури водоизточник, а не да се взима от нашата вода”, каза кметът на село Долна Вереница.
От ВиК - Монтана обясниха, че всъщност Долна Венерица се водоснабдява от повърхностни водоизточници, които се влияят от атмосферните условия.
„Село Долна Венерица се водоснабдява от повърхностни водоизточници, които се влияят от атмосферните условия. Всяко едно засушаване влияе върху дебита на тези водоизточници. Хората го знаят. Водата се разпределя пропорционално 1:2 между Палековото и Долна Вереница”, заяви инж. Людмил Минев от ВиК – Монтана.
18.09.2019, 10:31 часа
2421 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha