Видин бори мръсния въздух с 12.5 милиона лева

Видин бори мръсния въздух с 12.5 милиона лева Във Видин стартира проект за подобряване качеството на атмосферния въздух. Стойността на проекта "Подобряване на качеството на атмосферния въздух в община Видин" е 12 453 000 лв. и е с  продължителност  52 месеца. 
Целта е да се намалят емисиите на  фините прахови частици от битово отопление на територията на общината, а очакваните ползи от проекта са спестени емисии на фини прахови частици, както и подобрено здраве и качество на живот на хората- каза ръководителят на проекта от страна на общината Румен Лилов: 
"Проектът ще се реализира двуетапно. През първия етап ще се извършват всички действия за подготовката на инвестициите. Ще се организира и проведе разяснителна кампания сред населението за възможните алтернативни форми за отопление... Ще бъдат изготвени икономически, социологически и социални анализи, ще бъдат изготвени механизми за включване на кварталите и населените места в проекта. През втория етап ще бъдат избрани изпълнители и ще се реализират инвестиционните дейности за демонтаж на старите отоплителни системи и за доставка и монтаж на новите отоплителни уреди."
Приблизително около 3 000 домакинства на територията на община Видин ще могат да подменят отоплителните си уреди, които са на дърва и въглища с алтернативни. 
"Идеята е тези уреди да бъдат подменени с алтернативни, това са котлите и печките на пелети, където имаме минимално отделяне на фини прахови частици или почти никакво"- каза заместник - кметът по строителството Цветан Асенов.
Предстои да бъде направена широка разяснителна кампания сред населението, на която ще бъдат представени критериите, по които ще може да се кандидатства.
26.09.2019, 14:52 часа
560 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha