Силни магнитни бури ни връхлитат през последните дни на септември

Силни магнитни бури ни връхлитат през последните дни на септември От 27 до 29 септември се очакват геомагнитни смущения, предупреждават от Центъра за прогнози на космическото време към Американската национална агенция за изследване на атмосферата и океаните. Заради високоскоростен слънчев вятър е възможна умерена магнитна буря (G2).
От Руската лаборатория за изследване на слънчевата активност към Института „Лебедев” прогнозират, че смущенията ще започнат вечерта на 27 септември, а кулминацията ще е на следващия ден от сутринта до обяд. Планетарният индекс може да скочи до степен 5.
Геомагнитните бури могат да повлияят на хора с проблеми в сърдечно-съдовата система. Лекарите предупреждават, че някои хора могат да получат сърдечни спазми, замаяност, главоболие и липса на концентрация. Смущенията в магнитното поле често въздействат и на хора с психични разстройства.
При по-мощни смущения има и колебания в електроенергийната мрежа. Уязвими са и спътниците, осигуряващи навигационна информация. 
Красивата страна на подобни явления са зрелищните сияния в небето над полюсите.
27.09.2019, 12:41 часа
1114 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha